Het Bm7 akkoord op gitaar leren spelen? Gitaarakkoorden, we kennen ze allemaal van de populaire jongen in de groep die bij het kampvuur plots ook gitaar blijkt te spelen (ahum, Wonderwall). Maar het akkoord dat we in deze instructie als focus genomen hebben, zul je zelden bij het kampvuur voorbij horen komen. Het is dan ook zeker geen eenvoudig akkoord dat voor de beginners onder jullie wel eens een uitdaging zou kunnen vormen. De reden waarom dat zo is, hebben we hieronder opgenomen. Maak je geen zorgen, je kan ook enkele tips vinden die het oefenen makkelijker zullen maken. Voor we met de instructie beginnen, moeten we je toch uitleggen wat er nu net zo moeilijk is aan het Bm7 akkoord.
Waarom is Bm7 akkoord zo moeilijk?
Om een antwoord te vinden op deze vraag, moeten we nagaan wat het basisakkoord van Bm7 is. Het akkoord waaraan deze eer te beurt valt, is Bm. Dit akkoord is op zichzelf al geen lachertje in tegenstelling tot bijvoorbeeld A, D, C etc. aangezien het over een barré akkoord gaat. Dit wil zeggen dat je met je wijsvinger de snaren over de hele lengte van de hals ingedrukt houdt (bv fret 2 op snaren E, A, D, G, B, e). Hoewel dit een zeer moeilijke techniek is om aan te leren, is het een zeer nuttige. Daarom lijsten we hier enkele tips op om beter barré-akkoorden te leren spelen.
Plaats je duim halverwege de nek, zo kan je met vingers beter bij de snaren.
Gebruik de rand van je wijsvinger om de snaren in te drukken en niet het vlezige gedeelte, zo kan je een meer zuivere klank vormen.
Houd je elleboog dicht bij je lichaam en je pols zo laag mogelijk.
Plaats je wijsvinger dicht bij de fret, zo krijg je een zuivere toon. Houd hem ook gestrekt, zo plaats je op alle frets evenveel druk.
Het Bm7 akkoord
Nu we de basis overlopen hebben, kunnen we het hebben over het Bm7 akkoord. Er zijn twee manieren om dit akkoord te spelen. Aangezien we het al voortdurend over barré-akkoorden hebben gehad, zullen we de vingerzetting voor die versie eerst tonen. Daarna gaan we over naar een stiekeme manier om de barré onder de mat te schuiven. De onderstaande schema's werken als volgt: alle snaren zijn van laag naar hoog gerangschikt, daarnaast staat de vinger die je best op de fret plaatst. Een 0 staat voor een snaar die open gespeeld wordt, een X voor een snaar die je dempt of niet aanslaat.
1) Moeilijke versie (barré)
e - wijsvinger op de tweede fret B - middelvinger op de derde fret G - wijsvinger op de tweede fret D - ringvinger op de vierde fret A - wijsvinger op de tweede fret E - X
2) Iets minder moeilijke versie
e – pink op de tweede fret B – 0 G – ringvinger op de tweede fret D – wijsvinger op de eerste fret A – middelvinger op de tweede fret E – X
Deze twee manieren om het akkoord te spelen, zorgen voor één en dezelfde klank wanneer je de snaren aanslaat. Wanneer we het over moeilijkere of minder moeilijke versies van een akkoord hebben, is dit natuurlijk zeer relatief. Wanneer je barré-akkoorden eenmaal onder de knie hebt, zal de eerste versie veel makkelijker te spelen zijn, ook wanneer je denkt over het overgaan naar andere akkoorden zijn er veel voordelen. Bij de tweede versie zijn er namelijk meer vingers in het spel.
Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
Leer gitaar spelen in je eigen tempo
Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden