Gesloten akkoord: gitaar leren spelen / Online Muziek Academie
Wat is een gesloten akkoord (gitaar spelen)

Wat is een gesloten akkoord (gitaar spelen)

Een gesloten akkoord is een akkoord waarbij geen snaren open worden gelaten. Gesloten akkoorden is geen officiële term, eigenlijk noemen we dit powerchords en barré akkoorden. We gaan hier toch op in, omdat er vaak naar gevraagd wordt als tegenhanger van open akkoorden.

Powerchord of barré akkoord

Een gesloten akkoord kun je opdelen in powerchords en barré akkoorden. Dit zijn dus akkoorden waarbij geen snaren open worden gelaten. Dit zijn akkoorden voor gevorderde gitaarspelers. Dit in tegenstelling tot open akkoorden. Dit zijn juist akkoorden waarmee je vrij vlot een liedje kunt spelen.

Wat is een barré akkoord?

Een barré akkoord kan erg lastig zijn om te spelen. Het vraagt doorzettingsvermogen om deze akkoorden in de vingers te krijgen. Dit omdat het indrukken van de snaren lastig is. Daar komt bij dat je letterlijk zere handen of vingers kunt krijgen wanneer je niet gewend bent deze akkoorden te spelen.Bij een barré akkoord gebruik je één vinger om meerdere snaren op dezelfde fret in te drukken. Dat klinkt misschien wat technisch, dus we proberen dit duidelijker te maken voor je. Allereerst praten we vaak over de wijsvinger (goed om te weten).

Een fret?

Met een fret bedoelen we de horizontale strepen die je op de hals van de gitaar ziet (zie de afbeelding hieronder). Bij een barré akkoord druk je op een fret meerdere snaren in. Je kunt je voorstellen dat dit een bepaalde vaardigheid, behendigheid en kracht vraagt om dit soepel te laten verlopen.Fret of frets: gitaar leren spelen

Wat is een powerchord?

In het Nederlands praten we over powerakkoorden. Dit is de eenvoudige versie van een barré akkoord. Waar je bij een barré akkoord vaak vijf snaren indrukt op een fret zijn dit er bij een powerakkoord drie. Daar wordt het dus makkelijker van. Doorgaans bestaat een powerakkoord uit een grondtoon en de vijfde toon. Dit noemen we ook wel een kwint.

Gitaarakkoorden leren spelen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden. We leren je hoe je de belangrijkste akkoorden moet spelen. Dit geldt zowel voor open akkoorden als voor gesloten akkoorden.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak jij je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:
Reactie plaatsen