Mineur 7 akkoord spelen op gitaar: Online Muziek Academie
Mineur-7 akkoord spelen op gitaar

Mineur-7 akkoord spelen op gitaar

Je kent het misschien wel. Je wil een leuk nummer spelen, maar dan staat er ineens een akkoord tussen waar je de wenkbrauwen even van fronst. Een C#m7? Wat is dat nu weer? Gelukkig zijn er veel manieren om erachter te komen hoe je het akkoord speelt. Zo bevat de kennisbank van Online Muziek Academie vrijwel alle gebruikelijke gitaarakkoorden. Maar naast het weten hoe je een akkoord speelt is het natuurlijk ook wel handig om te begrijpen wat voor soort akkoord het is.

Grondtoon

Bij het noteren van een akkoord wordt altijd begonnen met de grondtoon. Deze bestaan uit de noten A t/m G. Af en toe kom je er ook nog de toevoeging b of # tegen na de beginletter. De b noemen we een mol en betekent dat het akkoord een halve toon lager wordt gespeeld. Het symbool # noemen we kruis en betekent juist dat het akkoord een halve toon hoger wordt gespeeld. Een Bb (je spreekt het uit als Bes) is dus een halve toon lager dan een B en een C# (wordt uitgesproken als Cis) een halve toon hoger dan een C

Mineur

Als na het akkoord de letter m staat spreken we over een mineur akkoord. Mineurakkoorden hebben een wat droeviger klank dan de majeur akkoorden. Dat komt omdat de terts in een mineur akkoord een halve toon lager is dan in het majeur akkoord.

Septiem

De 7 in een akkoord wordt ook wel septiem genoemd, alhoewel veel gitaristen vaak spreken over een G7 in plaats van G-septiem. Eigenlijk komt het er op neer dat er een vierde noot wordt toegevoegd aan het akkoord. Naast de grondtoon, ook wel prime (eerste) genoemd, volgen de terts (derde) en kwint (vijfde). Bij een septiem (zevende) wordt er een noot toegevoegd die de klank melancholischer maakt. Ook wordt een septiem vaak gebruikt om de overgang naar een ander akkoord in te luiden.

Nummers met een mineur-7 akkoord

Natuurlijk is het niet te doen om hier een volledige lijst weer te geven met nummers waar een mineur-7 akkoord in zit. Maar als voorbeelden kun je denken aan;
  • Wonderwall van Oasis,
  • Shake It Off van Taylor Swift,
  • Get Lucky van Daft Punk, of
  • Like A Rolling Stone van Bob Dylan.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak jij je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen