Wat is een gedempte snaar op gitaar: Online Muziek Academie
Wat is een gedempte snaar?

Wat is een gedempte snaar?

Wat is een gedempte snaar? Het spelen van gedempte snaren is een techniek op de gitaar waarbij een ander geluid ontstaat dan wanneer de snaar vrijelijk kan trillen. Het woord zegt het al: je dempt de snaar en dit doe je met je hand. In het Engels wordt deze techniek damping genoemd. Met de techniek van de gedempte snaar krijg je een soort tokkel geluid. De noten die je speelt worden wat meer staccato als je de snaar dempt. De gedempte snaar wordt veel gebruikt om contrast toe te voegen aan muziekstukken. De afwisseling tussen legato akkoorden en de staccato gedempte snaren kunnen tot een interessant stuk leiden, dat voldoende afgewisseld wordt in het oor van de toehoorder.

Gebruikt in verschillende gitaarstijlen

Zowel in popmuziek als in klassieke gitaarstijlen als Flamenco wordt de gedempte snaar gebruikt. Deze gitaartechniek klinkt ook erg goed samen met het gebruiken van de gitaar als percussie instrument. Doordat de knopjes en het ritmische getik op de gitaar net als de gedempte snaar korte geluiden geven met een relatief hoge ‘attack’, klinken deze technieken bijster goed samen. De gedempte snaar heeft echter nog een tweede betekenis. In de tweede betekenis van het woord, worden snaren aangeraakt zonder dat deze volledig worden ingedrukt, zodat deze stil blijven wanneer een akkoord wordt aangeslagen.

Hoe demp je een snaar op de gitaar?

Als je met je linkerhand het fretbord vasthoudt waarop je de noten speelt, dan gebruik je de palm van je rechterhand om deze ongeveer boven het klankgat op de snaren te laten rusten, vlak nadat je de snaar hebt aangeslagen. Dit dempt de snaren. Als je met je vingers de snaren aanslaat en deze in een draaibeweging dempt met de palm van je hand, kun je de snaren vrijwel direct dempen.

Een twee manier

De tweede manier van dempen doe je juist met de hand waarmee je het fretbord vasthoudt, in ons voorbeeld de linkerhand. In dit geval druk je de toets in van de snaar die je wél wilt laten klinken zoals je dat altijd doet, maar demp je met een zachte aanraking de andere snaren daaromheen. Dit zorgt ervoor dat je nu met je rechterhand een akkoord kunt aanslaan, waarbij sommige van de noten geen of amper geluid geven. Op deze manier kun je noten isoleren tijdens het spelen van een akkoord op de gitaar.

De noten niet te hard indrukken

Zorg er bij deze techniek voor dat je de noten niet te hard indrukt. Wanneer je de noten heel hard indrukt, zul je ze toch zuiver kunnen horen bij het spelen van een akkoord. Als je ze een klein beetje te hard indrukt kun je een metaalachtig geluid horen, doordat de snaren dan tegen het metaal van de fretten aan gaan trillen.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak jij je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen