Het D akkoord behoort tot de basisakkoorden. Het is een simpel akkoord waarbij je maar drie snaren hoeft in te drukken. Toch kan het in het begin enigszins wat moeite kosten om de vingerzetting onder de knie te krijgen, doordat je vingers bij dit akkoord nogal dicht op elkaar staan. Oefen dus naast de vingerzetting, ook de overgang van een ander akkoord naar het D akkoord, zodat je jouw favoriete nummers vloeiend kan leren pelen!
Het D akkoord, de vingerzetting:
Hieronder staan de snaren benoemd. Een nul staat voor een open snaar die aangeslagen wordt. Een X houdt in dat een snaar niet aangeslagen hoort te worden en de rest spreekt voor zich.
E- middelvinger op de tweede fret B- ringvinger op de derde fret G- wijsvinger op de tweede fret D- 0 A- X E- X
De A snaar
De A snaar hoef je niet aan te slaan, hoewel de A wel in het D akkoord zit. Deze toon krijg je echter al door je wijsvinger op de tweede fret van de G-snaar te zetten. Elke fret staat voor een halve toon. Zet je je vinger dus op de tweede fret, dan wordt de toon van deze snaar twee halve tonen hoger. Wanneer je de G snaar op de tweede fret indrukt, krijg je bij aanslag dus de A toon. Hoewel je de A snaar niet hoeft aan te slaan, mag dit natuurlijk wel. In dit geval sla je een open snaar aan. (een Nul)
Wist je dat:
Canon in D majeur (geschreven rond 1680) het beroemdste muziekstuk is van Johann Pachelbel? Het is tegenwoordig een van de populairste muziekstukken. Hoewel geschreven voor violen en basso continuo, staan er ook heel veel versies op youtube, gespeeld met een elektrische gitaar. Daarnaast hebben veel bekende nummers (deels) hetzelfde akkoordenschema als Canon in D, zoals "no woman, no cry" van Bob Marley en “with or without you" van U2.
Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academieheeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
Leer gitaar spelen in je eigen tempo
Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden