E7 Akkoord spelen op je gitaar: Online Muziek Academie
E7 akkoord gitaar

E7 akkoord gitaar

Wanneer er een 7 achter een basisakkoord staat, houdt dit in dat er een extra noot aan het akkoord wordt toegevoegd: Het septiem. Deze toon is makkelijk te vinden. Het is namelijk de noot die een hele toon lager ligt dan de grondtoon. De grondtoon in Een E akkoord is natuurlijk de E. De noot die een hele toon lager ligt in de D. In een E7 akkoord heb je dus naast de E-, G#- en B- noot ook een D noot. Hoewel dit verhaal misschien ingewikkeld lijkt, is het E7 akkoord erg makkelijk te spelen, zelfs makkelijker dan het E akkoord zelf!

Hoe speel ik het E7-akkoord?

Het E akkoord heb je ongetwijfeld al geoefend. Om het verschil aan te duiden laten we hier nog even zien hoe je hem speelt: De Letters duiden de snaren aan. Een X geeft aan dat de snaar niet aangeslagen wordt. Bij een nul wordt een open snaar aangeslagen en de rest spreekt voor zich:Gitaarakkoorden: het E akkoord

E- 0
B- 0
G- wijsvinger op fret 1
D- ringvinger op fret 2
A- Middelvinger op fret 2
E- 0

E7 akkoord

Bij een E7 akkoord verandert er eigenlijk maar een ding. Het enige wat je hoeft te doen is de ringvinger van de tweede fret van de D-snaar af te halen en je krijgt een D- toon in je akkoord. Alle andere tonen zitten ook nog in het akkoord. De E wordt gevormd door de twee open E-snaren. De B door de middelvinger op de tweede fret van de A-snaar en de open B- snaar en de G# door de wijsvinger op de eerste fret op de G-snaar. E7 akkoord gitaar

Hieronder weer een kort overzicht van het E7 akkoord:

E- 0
B- 0
G- Wijsvinger op fret 1
D- 0
A- middelvinger op fret 2
E- 0

Doordat je maar een vinger in de vingerzetting hoeft te veranderen is de overgang van de E naar de E-7 en andersom erg makkelijk. Dit komt goed uit want Een septiem-akkoord dat gevolgd wordt door het basisakkoord is een goede combinatie.


Handige Tips:

Aangezien deze beide akkoorden makkelijk te maken zijn, kan je wanneer je ze onder de knie hebt technieken oefenen, zoals bijvoorbeeld tokkelen of ritme aanslaan op je gitaar. Je zal met deze akkoorden namelijk niet snel hebben dat je snaren dempt, zoals met barré-akkoorden vaak in het begin wel het geval is. Benut deze simpele akkoorden dus door je focus te verleggen naar het aanslaan, in plaats van het maken van akkoorden. In tegenstelling tot het spelen van bijvoorbeeld het D-akkoord ligt bij zowel Het E- als het E7-akkoord de focus voornamelijk bij de wat lagere snaren. Dit kan ervoor zorgen dat je misschien het gevoel hebt dat je in een ongemakkelijke positie gaat zitten wanneer je het akkoord probeert te vormen, terwijl dit niet nodig is. Houd de gitaar vast zoals je dat normaal gesproken ook doet. En houd in de gaten dat je pols ontspannen is om pols-, nek-, en rugklanchten te voorkomen.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

A7 Akkoord gitaar
B7 Akkoord gitaar
C7 Akkoord gitaar
D7 Akkoord gitaar
F7 Akkoord gitaar
G7 Akkoord gitaar

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Reactie plaatsen