Em akkoord gitaar (E mineur) - Online Muziek Academie
Em akkoord gitaar (E mineur)

Em akkoord gitaar (E mineur)

Het E akkoord is op de gitaar een van de eerste akkoorden die je zult leren. Het is onmogelijk om een soort gitaarmuziek voor te stellen waarin dit akkoord nooit wordt gebruikt. Daarnaast is het voor de vingerzetting een van de makkelijkste akkoorden om te spelen. Als je het E akkoord (ook wel E majeur genoemd) hebt geleerd, wordt het tijd om het Em akkoord (E mineur) te leren.

Het E mineur akkoord

Na het leren van het basis E akkoord is het E mineur akkoord de volgende stap. Heel vaak zal je zien, dat dit in een akkoordenschema of tablatuur met Em is aangegeven. Hoewel de grondtoon van het Em akkoord hetzelfde is als die van E majeur, heeft het geheel een droevige ondertoon, en is daardoor zeer geschikt voor melancholische muziek. Luister maar eens naar The River van Bruce Springsteen, dit zou zonder de mineur akkoorden heel anders klinken. De reden van dit verschil is eigenlijk heel simpel: door één vinger anders te zetten, verandert het karakter van het akkoord. In het geval van dit akkoord gebeurt dit, door een vinger op te tillen – je hebt dus niet drie, maar twee vingers nodig. Eigenlijk is het E mineur akkoord daardoor nog eenvoudiger om te spelen. Zorg er altijd voor dat je de vingers op de goede posities zet, de snaren goed aanslaat en ze niet met je hand of andere vingers af dempt, en dat je nagels geknipt zijn. Wij bieden je graag onze hulp om beter gitaar te leren spelen. Je kunt daarom de eerste 7 gitaarlessen gratis aanvragen

Vingerzetting voor het Em akkoord

Per snaar wordt aangegeven op welke fret je je vinger moet zetten. Hierbij staat de hoge E-snaar bovenaan en de lage E onderaan. Een 0 geeft aan, dat de open snaar meedoet voor het volle akkoord. Net als het gewone E akkoord moet je bij het Em akkoord alle snaren aanslaan.Akkoorddiagram voor het Em akkoord (E mineur) Gitaarakkoorden
Em akkoord gitaar
E - 0
B - 0
G - 0
D - Ringvinger op de tweede fret
A - Middelvinger op de tweede fret
E – 0Zoals je ziet laat je de wijsvinger los, het enige verschil. Maar je hoort goed dat je een droeviger geluid te pakken hebt. Een tip: dit is de methode die standaard wordt gebruikt voor de vingerzetting. Het kan voor jou makkelijker zijn om je vingers anders te zetten, bijvoorbeeld als je kleine handen of redelijk korte vingers hebt, of je zo sneller naar andere akkoorden kunt overgaan. Maar voor de meeste mensen zijn deze vingerzettingen ideaal. Denk eraan dat je de juiste frets indrukt en je pols ontspant. Je kunt nu het akkoord gaan oefenen. De beste manier hiervoor is het oefenen van de overgang naar andere akkoorden. Begin met het E majeur akkoord en laat je wijsvinger los, luister naar het verschil. Daarna kun je aan de slag met de overgangen naar andere basisakkoorden. Het wordt dan steeds makkelijker om het akkoord in je vingers te krijgen.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:
Reactie plaatsen