Zo stel je de hoogte van je voetsteun bij het gitaar spelen goed in
Zo stel je de hoogte van je voetsteun bij het gitaar spelen goed in 

Zo stel je de hoogte van je voetsteun bij het gitaar spelen goed in

Gitaarspelen doe je lang in dezelfde positie en een voetsteun bij het gitaar spelen biedt jou dan veel verlichting. Stel deze op de juiste manier in en je kunt uren lang doorgaan, zonder dat je last krijgt van je rug, je schouder of je pols. Het is dus de moeite waard om even de tijd te nemen om deze voetsteun goed in te stellen. De Online Muziek Academie geeft jou in dit artikel de informatie die je nodig hebt om jouw voetsteun voor het gitaar spelen op de juiste hoogte te krijgen. Zo kun je goed voorbereid beginnen en bij ons gitaar leren spelen online.

Waarom is de voetsteun bij het gitaar spelen zo belangrijk?

Met een voetsteun zorg je ervoor dat je gitaar speelt in de juiste houding. En dat is net zo belangrijk voor een gitarist als voor iemand die veel met een computer werkt of in de auto zit. Zit je voor een lange tijd in de verkeerde houding, dan doe je je lichaam schade aan en dat is niet de bedoeling.

  • Stel je je voetsteun bij het gitaar spelen te laag in, dan krijg je op den duur last van je rug, schouders, nek en onderarm. Dat komt doordat je linkerhand (als je rechtshandig speelt) niet vrij kan bewegen en dat je gebogen zit.
  • Stel je je voetsteun bij het gitaar spelen te hoog in, dan beperk je juist de bewegingsvrijheid van je rechterhand. De kast van de gitaar komt dan te hoog en dat voel je op den duur in je rechter schouder en in je rechter onderarm.

In drie stappen richting de juiste houding

Muziek leren spelen is mooi en rustgevend, maar niet als je er pijn van krijgt in je lichaam. De volgende stappen helpen je daarom je voetsteun bij het gitaar spelen op de ideale hoogte in te stellen.

Stap 1: neem de juiste houding aan

Ga op de stoel zitten die je bij het spelen wilt gebruiken en neem een goede houding aan. Dat betekent dat je rechtop zit en dat je rug recht is. De hoogte van de stoel is ook belangrijk. Zet je voeten iets uit elkaar en zorg ervoor dat de lijn van je bovenbenen parallel loopt aan de lijn van de vloer.

Stap 2: de juiste positie voor je gitaar

De juiste hoogte van je voetsteun bij het gitaar spelen bepaal je door naar de positie van je gitaar te kijken. Stel de hoogte van je voetsteun in op de helft – dit is je uitgangshoogte – en plaats hem recht voor je linker schouder. Zet je linkerbeen op de voetsteun en plaats hier je gitaar op. Stel je vervolgens voor dat je romp een verticale lijn is en plaats je gitaar zo dat deze hier met een hoek van 45 graden op staat.

Stap 3: je voetsteun instellen

De hals van je gitaar vormt een hoek van 45 graden met je romp. Houd de gitaar tegen je aan en zorg dat de top van de kast halverwege je borst komt. Stel je voetsteun zo in dat deze positie gehandhaafd wordt als je in speelhouding zit. Is de gitaar te laag, dan moet de voetsteun omhoog en komt de kast boven het midden van je borst uit, dan moet je voetsteun bij het gitaar spelen wat naar beneden.

Ben je linkshandig?

Ben je een linkshandige speler, dan volg je deze instructies alsof links rechts is en andersom. Het is aan jou of je de voetsteun bij het gitaar spelen omhoog of omlaag wilt richten. Dat is een kwestie van voorkeur. Je lichaam heeft nu de beste positie waarmee jij je urenlang en pijnloos je favoriete hobby beoefent.