Hoe leer je soepele overgangen te maken op de gitaar: Muziek Academie
Hoe leer je soepele overgangen te maken op de gitaar?

Hoe leer je soepele overgangen te maken op de gitaar?

Iedere beginnende gitarist kent het probleem. Je wil een leuk nummer spelen op gitaar, maar het wisselen van het ene naar het andere akkoord gaat zo langzaam dat je steeds moet stoppen om je vingers op de goede plek te zetten. Het kan soms frustrerend voelen, want lekker doorzingen lukt niet en je ziet jezelf nog niet bij de komende buurtbarbecue spelen, laat staan op een podium!

Spiergeheugen trainen

Om de akkoorden vlot te pakken moet je oefenen met de juiste grepen. Door je vingers vaak (opnieuw) neer te zetten oefen je als het ware je “spiergeheugen”. Daarmee bedoelen we dat je vingers na verloop van tijd haast automatisch naar de goede positie gaan omdat door de herhaling de greep steeds vertrouwder raakt. Je hoeft er al bijna niet meer bij na te denken!

Maar hoe doe je dat? Het is vaak toch een kwestie van oefenen. Een oefening die vaak goed werkt is om twee akkoorden om en om te spelen. Het gaat dan niet in de eerste plaats om de snelheid, maar om het goed neerzetten van je vingers. Je zal merken dat hoe vaker je dat doet, hoe vlotter het gaat.

Nummers spelen

Als het wisselen tussen de verschillende akkoorden goed gaat kun je proberen een leuk nummer te spelen waar deze akkoorden in voorkomen. Begin eerst met een langzaam tempo. Het is beter om op een rustig en gelijkmatig tempo te spelen, dan van akkoordwissel naar akkoordwissel te jagen waardoor er stille momenten vallen in het nummer. Je zal ook hier merken dat als je het nummer op een laag tempo goed en gelijkmatig kan spelen, dat je het tempo langzaam steeds verder kan opvoeren.

Bereid je goed voor

Het helpt enorm wanneer je al in je hoofd hebt welke akkoorden er aan komen op het moment dat je speelt. Je zult merken dat de overgangen makkelijker worden doordat je vooruit denkt. Wanneer elk nieuw akkoord als een verrassing komt is het frustratiegehalte hoger omdat je langzamer gaat dan nodig is.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je nog beter worden in het spelen van bepaalde nummers en het vlot wisselen van akkoorden? Kijk dan eens naar onze cursus gitaarspelen bij de online Muziek Academie. Hier leer je alles over akkoorden, akkoordwissels en nummers die geschikt zijn voor de beginnende of de meer gevorderde gitarist.

Het voordeel van deze cursus is dat je alles thuis op je eigen tijd en in je eigen tempo kan doen. Komt het een weekje niet zo goed uit? Of juist een week vakantie en daardoor extra tijd? Geen probleem! Zodra jij toe bent aan je volgende les kun je deze gewoon starten op je pc, laptop of tablet. Geen heen en weer gejaag naar een muziekschool en geen vaste tijd in de week waar je aan vast zit. Dus…

Wat houdt je tegen?

Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: