Altijd al ukelele willen spelen? Dit is het moment! - Online Muziek Academie
Altijd al ukelele willen spelen? Dit is het moment!

Altijd al ukelele willen spelen? Dit is het moment!

Ben jij al lang aan het twijfelen of je een instrument wil leren spelen? Een instrument leren spelen is hartstikke leuk, maar vereist wel wat motivatie en doorzettingsvermogen. De ukelele is een handzaam gitaartje waar een vrolijk geluid uit komt, iedereen om je heen is meteen gelukkig wanneer je erop begint te tokkelen. En wanneer je ukelele leert spelen, is het ook een stuk gemakkelijker om het spelen van andere snaarinstrumenten onder de knie te krijgen.

Wat is een ukelele precies?

Er wordt gedacht dat de ukelele zijn origine vindt in Portugal, waar de gelijksoortige cavaquinho vandaan komt. De ukelele komt echter veel voor in Hawaii, dit is dan ook hoe het instrument wereldwijd populair werd: na de tweede wereldoorlog namen Amerikaanse soldaten het gitaartje mee naar huis. De meeste ukelelespelers stemmen de gitaar in C: G-C-E-A. Maar het is ook mogelijk oom ‘m als A-D-F-#B te stemmen. Het is maar net waar je voorkeur ligt. Heb jij nog nooit een gitaar aangeraakt? Geen zorgen, met wat oefening kom je heel ver. Hieronder vind je vier redenen waarom ukelele leren spelen misschien ook iets voor jou is.

Ukelele kun je jezelf aanleren

Omdat ukelele zo’n populair instrument is, vind je talloze tutorials op YouTube of boeken waarmee je het instrument kunt leren spelen. Je kunt je voorstellen dat dit wel wat discipline vereist: er is geen les waar je hoeft te verschijnen. Maar je kunt op deze manier wel helemaal in je eigen tempo aan de slag gaan én je kunt uit tal van online YouTube-docenten kiezen. Zo vind je vanzelf iemand die lesgeeft op een manier die jij prettig vindt. Ook een voordeel is dat je je les altijd even op pauze kunt zetten wanneer dat nodig is.

Het is een goed beginnersinstrument

Een instrument leren spelen is niet op elk muziekinstrument even gemakkelijk. Wanneer jij interesse hebt in snaarinstrumenten, dan kun je eventueel beginnen met een ukelele. Dit gitaartje is een stuk simpeler dan een gewone gitaar, een ukelele heeft namelijk slechts vier snaren in tegenstelling tot de gebruikelijke zes. Wanneer je vervolgens de feeling van het snaarspelen onder de knie hebt, kun je er altijd voor kiezen over te stappen naar een normale gitaar.

Een ukelele kost je geen rib uit je lijf

In tegenstelling tot veel andere snaarinstrumenten, hoeft een ukelele helemaal niet zo veel te kosten. Wanneer je nog niet honderd procent zeker weet of je een (snaar)instrument wil leren spelen, kun je eens beginnen met het aanschaffen van een ukelele. Zo hoef je niet veel geld uit te geven om erachter te komen of het spelen van gitaar iets voor jou is.

Op een ukelele kun je lekker rommelen

Dit klinkt misschien een beetje gek: rommelen op een muziekinstrument. Toch is het hartstikke fijn om een instrument te hebben waarmee je een beetje kunt klooien, dat hoort tenslotte ook bij een instrument leren spelen. Wanneer je de regeltjes loslaat, leer je het instrument en de mogelijkheden die het biedt, écht goed kennen. Sommige liedjes klinken zelfs een stuk leuker en vrolijker wanneer je deze niet perfect speelt.

Probeer deze liedjes eens uit

Ben je overtuigd dat je een instrument wil leren spelen en heb je besloten dat de ukelele het instrument voor jou is? Dan zijn onderstaande liedjes leuk én misschien zelfs essentieel om mee van start te gaan. Er zijn namelijk ontzettend veel ukelelenummers te vinden, maar niet alle liedjes zijn geschikt voor beginners. Probeer onderstaande liedjes eens uit als je net van start bent gegaan.

Jason Mraz – I’m Yours

We konden natuurlijk niet anders dan de lijst beginnen met het meest populaire en bekende ukeleleliedje op aarde. Het liedje heeft een simpel loopje en meneer Mraz heeft dit in een vrolijk popliedje weten te transformeren. Het grote voordeel van dit nummer is dat het niet alleen lekker klinkt, maar ook erg gemakkelijk is om te spelen.

Train – Hey Soul Sister

Als je tien jaar geleden regelmatig naar de radio luisterde, dan herinner je je vast ook dat dit nummer werd grijsgedraaid op populaire radiozenders. De structuur van dit nummer komt behoorlijk overeen met ‘I’m Yours’ van Jason Mraz, het is hier duidelijk op geïnspireerd. Als je één van de twee nummers leert spelen, is het niet moeilijk om de ander ook uit je ukelele leert toveren.

Deze getalenteerde zangeres kan meer dan alleen zingen, ze speelt ook heel goed ukelele. Sterker nog: ze heeft een heel repertoire aan liedjes dat je kunt gebruiken om de ukelele te leren spelen. De combinatie van deze liedjes is wat uitdagender, dus probeer ‘m niet als eerste te spelen want wie weet ontmoedigt dat je juist. Maar wanneer je wat zelfvertrouwen hebt gekregen in het leren spelen van het kleine gitaartje, dan is dit zeker een goede optie.