Kindergitaar leren spelen of kopen? | Vergelijk alle soorten!
Kindergitaar kopen

Is je kind bovengemiddeld geïnteresseerd in gitaar spelen? Dan is het wellicht tijd om een kindergitaar aan te schaffen. Een ‘grote’ gitaar is natuurlijk veel te groot voor kleine kinderhandjes. Daarom zijn er gitaren speciaal gemaakt voor kinderen van alle leeftijden.

Gitaar spelen is niet alleen leuk maar ook goed voor de ontwikkeling van je kind. De hersenen worden gestimuleerd en het ruimtelijk inzicht wordt beter.
Maar welke maten zijn er, en welk soort gitaar kies je voor je kind?

Kindergitaren staan ook wel bekend onder de naam ‘kleine gitaar’, op deze pagina zullen we het vooral gaan hebben over de kindergitaar. Het is juist leuk om als kind gitaar te leren spelen. En het gave is dat dit goed te combineren is met online gitaarlessen. Wanneer je de pagina door hebt gelezen, weet je alles over:

 • De geschiedenis van de kindergitaar;
 • De soorten kindergitaren;
 • Het kopen van een kindergitaar.

Kindergitaar

Geschiedenis kindergitaar

Wat kwam eerder de kindergitaar of de normale gitaar? Als we de kindergitaar gaan zien als kleine gitaar, dan was de kindergitaar er eerder dan de normale gitaar. Voor en tijdens de 18e eeuw was het geen kindergitaar, maar gewoon de gitaar zoals wij hem nu kennen. Alleen in het formaat van een kindergitaar van nu. Door de jaren heen heeft de gitaar eigenlijk zijn normale vorm gekregen.

Jammer genoeg was het voor kleinere mensen of kinderen niet mogelijk om gitaar te leren spelen. Een volwassen gitaar is lastig te hanteren als kind en daarom zal er een oplossing moeten komen. In 1992 is daarom de kindergitaar ontwikkeld. De kindergitaar is tot vandaag de dag nog steeds een erg gewild product. Niet alleen onder kinderen, maar ook onder volwassenen.

Soorten kindergitaren

Er bestaan een heleboel verschillende varianten kindergitaren. Natuurlijk heb je een kindergitaar in een elektrische, akoestische- en basgitaar uitvoering. Daarnaast heb je verschillende maten, variaties hiervan zijn: één achtste gitaar (1/8), kwart gitaar (1/4), half gitaar (1/2), driekwart gitaar (3/4), zeven achtste gitaar (7/8) en de volwassen gitaar (4/4). De maten kindergitaren zijn gericht op verschillende leeftijdsgroepen t/m 13 jaar. Hieronder worden de verschillende uitvoeringen kort beschreven:

gitaarmaatleeftijd (schatting)Prijzen (vanaf)
1/81,5 t/m 3 jaar42 euro
1/42,5 t/m 645 euro
1/27 tot 947 euro
3/49 t/m 1252 euro
4/413 +70 euro

1/8 gitaar

De kleinste maat kindergitaren die er worden verkocht zijn de achtste gitaren oftewel 1/8 gitaar. De 1/8 gitaar is een gitaar bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie 2 t/m 3 jaar. Dat betekend niet dat je als volwassenen deze gitaar niet kunt bespelen. Het is een leuk en compact instrument die al verkrijgbaar is voor een bedrag rond de 40 euro.  Hieronder geven we in een opsomming een aantal eigenschappen van de 1/8 gitaar:

 • Totale lengte: 720 mm
 • Mensuur: 440 mm

1/4 gitaar

De kwart gitaar ook wel beter bekend als 1/4 gitaar. De gitaar is speciaal gemaakt voor kinderen in een leeftijdscategorie van 3 t/m 6 jaar. Het is een mooie beginners gitaar om als kind het gitaarspel mee te leren. De gitaar heeft net zoals een echte gitaar 6 snaren, waardoor die goed te gebruiken is in combinatie met een online gitaarcursus. De kindergitaar 1/4 is te koop in verschillende kleuren. Denk hierbij aan: naturel, wit en houtsoorten met hoogglans. Deze kleine gitaar is al verkrijgbaar voor een bedrag van 45 euro. Een aantal eigenschappen van een 1/4 gitaar zijn:

 • Totale lengte: 785 mm
 • Mensuur: 485 mm

1/2 gitaar

De half gitaar wordt ook wel 1/2 gitaar genoemd. De gitaar is voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 8 jaar. De kindergitaar 1/2 zijn al te koop voor 47 euro, natuurlijk zijn er ook duurdere varianten in deze categorie. De kwaliteit is afhankelijk van de prijs, dus hoe hoger de prijs hoe beter de kwaliteit.

 • Totale lengte: 825 mm
 • Mensuur: 530 mm

3/4 gitaar

De driekwart gitaar heeft ook wel de benaming 3/4 gitaar. De gitaar is bedoeld voor kinderen van een leeftijd tussen de  9 en 12 jaar, die gitaar willen leren spelen. Een 3/4 gitaar kopen kan al voor 52 euro, maar dit verschilt per type gitaar.

 • Totale lengte: 885 mm
 • Mensuur: 570 mm

7/8 gitaar

Een 7/8 gitaar heeft veel overeenkomsten met een normale 4/4 gitaar. Deze kleine gitaar is niet echt meer een kindergitaar, maar meer voor vrouwen of jongeren. Daarom ook wel vrouwen gitaar genoemd. De 7/8 gitaar valt al snel in de prijsklassen 150 a 200 euro. Ook dit is weer afhankelijk van het type.

 • Totale lengte: 940 mm
 • Mensuur: 620 mm

4/4 gitaar

De 4/4 gitaar is eigenlijk de standaard of volwassen gitaar. Daarom is de ‘4/4’ voor de gitaar eigenlijk overbodig. Toch laten we het even staan om de vergelijking te kunnen maken t.o.v. de kindergitaren. De 4/4 gitaar is al te koop voor 100 euro, maar kan ook oplopen tot duizenden euro’s. De gitaar is bedoeld voor iedereen, maar wordt vaak gehanteerd door gitaristen die 13 jaar of ouder zijn.

 • Totale lengte: 1000 mm
 • Mensuur: 650 mm

Maten kindergitaarKindergitaar maten overzicht

In de voorgaande beschrijving werd al duidelijk, welke maten kindergitaren er bestaan. Toch kan een schema met alle gitaarmaten uitkomst bieden bij de aankoop van een gitaar. De kindergitaar heeft namelijk wel acht matenwaarmee rekening wordt gehouden. In het plaatje hiernaast zijn hoofdletters toegevoegd aan iedere maat. De maten die hiermee worden bedoeld zijn:

 • A: totale lengte
 • B: mensuurlengte
 • C: max klankkastbreedte
 • D: lengte body
 • E: dikte body
 • F: topkam/halsbreedte
 • G: halsdikte (bij kop)
 • H: halsdikte (bij body)

Alle maten voor iedere gitaartype zijn weergegeven in onderstaand schema:

Welk soort kindergitaar kies je?Kindergitaar kopen

Net als de grote gitaren zijn ook de kindergitaren er in meerdere soorten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke gitaar, de westerngitaar, een elektrische gitaar of de basgitaar. Veel gitaardocenten raden aan om te beginnen met een klassieke gitaar. Vooral de bredere hals maakt het makkelijker om de vingerzetting goed te leren. Daarnaast zijn de nylon snaren zachter waardoor kinderen langer kunnen spelen zonder zere vingers te krijgen.

Ook een elektrische gitaar met lichte snaren kan een goede gitaar zijn voor een kind. De smalle hals is makkelijk door een kinderhand vast te houden. Kinderen hebben vaak een hele uitgesproken mening, pijl dus even bij je kind of deze liever een klassieke- of een elektrische gitaar had gewild. Niets teleurstellender, en demotiverende, dan de gitaar krijgen die je niet wilde.

Waar koop je een kindergitaar?

Diverse grote warenhuizen en zelfs speelgoedwinkels bieden kleine gitaren aan voor kinderen. Als je kind serieuze interesse heeft in gitaar spelen kan je deze modellen beter vermijden. Een gitaar van goede kwaliteit is makkelijker te bespelen en klinkt veel beter. Dat werkt motiverend voor je kind, hij of zij zal er met plezier op spelen.

Voor een kwaliteit kindergitaar ga je naar een goede muziekwinkel. Hier kan je advies inwinnen en je kind kan wat gitaren vasthouden en uitproberen. Als je niet zeker weet of deze hobby blijvend is kan je natuurlijk ook op zoek naar een tweedehands kindergitaar.

Kindergitaar spelen

De perfecte kindergitaar gevonden?

Heb je de perfecte kindergitaar gevonden? Dan wil je kind er vast heel goed op leren spelen. Je kunt je kind naar een muziekschool sturen, of naar privéles bij een gitaarleraar. Maar je kind zal er niet altijd zin in hebben om precies op dat moment op zijn gitaar te spelen. En als hij of zij er wel zin in heeft, is er geen les…

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

 • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: