Gitaar hacks - deel 2
Gitaar hacks deel 2
Gitaarles
Jeroen
Gitaarles
09/20/2022
6 min
0

Gitaar hacks - deel 2

09/20/2022
6 min
0

Heb jij onze gitaar hacks deel 1 al gelezen? In dit tweede deel van onze gitaar hacks geven we je nog meer tips en tricks die jij als gitarist zeker kunt gebruiken! Lees je weer gezellig mee?

De vijfde positie

Veel akoestische gitaren zijn niet in het bezit van fret marks, wat het soms erg lastig kan maken om de vijfde positie te vinden. Misschien moet je tijdens het spelen ineens een snelle barré greep toepassen, maar ineens merk je dat je niet zo snel de vijfde positie op de toets kunt vinden. Wat nu? Vooral als je een beginnende gitarist bent weet je waarschijnlijk (nog) niet geheel uit je hoofd waar iedere toets zich bevindt. Dan maar de toetsen tellen? Dat gaat niet, want daar is geen tijd voor. Wat is dan de oplossing? Schaf fret markers aan! In vrijwel iedere muziekwinkel zijn ze wel te koop. De fret markers. Deze ronde soort stickertjes kun je op de toets of aan de zijkant van je gitaar plakken om zo snel te kunnen switchen tussen de toetsen als je deze nog niet uit je hoofd weet. Het is ook een handige manier om te oefenen met het uit je hoofd leren van de toetsen! Ze zijn bovendien zeer eenvoudig aan te brengen, maar ook weer te verwijderen. Wat ook wel belangrijk is. Je wilt natuurlijk niet je lak beschadigen wanneer je de plakkers weer gaat verwijderen. Ook zijn ze makkelijk te verplaatsen door met je nagel onder het stickertje te gaan of er een doekje overheen te wrijven. Handig wanneer je net niet juist geplakt hebt! Ook kan je ze zowel op de toets als aan de zijkant van je gitaar plakken voor nog meer overzicht. Ze zijn in twee maten verkrijgbaar. De kleinste zijn speciaal voor op de toetsen en de wat grotere voor de zijkant van je gitaar.

Fret markers en de akoestische gitaar

De bovenstaande tip over het gebruik van fret markers op de toets is een beetje een lastig verhaal als je in het bezit bent van een akoestische gitaar. Het is namelijk lastig om de stickertjes tussen de snaren op de toets te krijgen. Daarnaast zijn de markers lastiger te zien tijdens het spelen wanneer je ze op de toets plakt. Wat je wel kunt doen is de kleinere fret markers gebruiken en deze op de zijkant van de hals plakken. De kant waar je met het spelen tegen aan kijkt. Ook hoef je de hals niet helemaal vol te plakken en een stickertje te gebruiken voor iedere toets. Het is vooral belangrijk dat je de vijfde, zevende en de negende toets snel weet te vinden bij de wat lastigere akkoorden. Dus eigenlijk zou je er niet meer dan drie hoeven te plakken. Deze keuze is natuurlijk helemaal aan jezelf. Als jij liever een totaaloverzicht hebt van de toetsen en waar deze zich bevinden, plak je ze gewoon lekker allemaal. Zoals we je al vertelden, is het gebruik van fret markers een heel handige manier om beetje bij beetje te leren waar de toetsen zich bevinden. Ook kan je natuurlijk altijd de plakkertjes verwijderen wanneer je weet waar een betreffende toets zich bevindt! Kijk wel uit met het poetsen van je gitaar als je gebruik maakt van deze handige stickertjes. Omdat ze zo eenvoudig te verwijderen zijn, poets je ze ook dus net zo eenvoudig weg tijdens het poetsen van je gitaar!

Tandenstokers voor gitaaronderhoud

Wist je dat tandenstokers een ideaal hulpmiddel zijn voor gitaaronderhoud? Wanneer je regelmatig op je gitaar speelt, waar we wel vanuit gaan, dan hoopt het vuil en vet zich beetje bij beetje steeds meer op rond de fretten van je gitaar. Daar is natuurlijk lastig bij te komen met je poetsdoekje! Wat kan je daar aan doen en hoe maak je de fretten dan schoon? Je raad het vast al, met een tandenstoker! Het schoonmaken van de fretten kun je het beste doen wanneer je de snaren gaat vervangen van je gitaar. Zo heb je een mooi overzicht en kan je er goed bij zonder dat je hoeft te pielen onder de snaren. Haal een schone tandenstoker langs de zijkant van de fretten en maak steeds de punt van de tandenstoker schoon door deze langs een doekje te halen. Herhaal dit totdat je alle fretten hebt gehad. Haal hierna nog een schoon microvezel doekje langs alle fretten om het overige vet en vuil te verwijderen en klaar! Zo simpel is het. Let er met het gebruik van een tandenstokertje wel op dat je gitaar gemaakt is van palissander hout, ook wel rosewood genoemd of ebbenhout of ebony. Dit zijn namelijk de wat hardere houtsoorten die wel tegen het gebruik van een scherpe tandenstoker kunnen. Ook moet je er op letten dat de toets van je gitaar onbewerkt en dus niet gelakt is. Als de toets van je gitaar van een zachtere houtsoort zoals esdoorn of maple of beuken of batter is gemaakt zou ik het je niet aanraden om een tandenstoker te gebruiken om je fretten schoon te maken. Vaak is de toets van deze gitaren makers gelakt en kan je de lak beschadigen als je met een tandenstoker in de weer gaat.

Vervang je snaren niet allemaal tegelijkertijd

Als we het gaan hebben over het vervangen van de snaren hebben we nog een tip voor je. Vervang de snaren niet allemaal tegelijk! Als je de snaren namelijk allemaal tegelijk vervangt heb je de kans dat de hals van je gitaar krom gaat trekken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Wanneer je alle snaren eraf haalt valt ineens alle spanning weg op de hals en het bovenblad wat erg slecht is voor de kwaliteit van je gitaar. Je gitaar moet zich weer helemaal opnieuw instellen op de spanning van de snaren en dat kan ervoor zorgen dat het een stuk langer duurt om de gitaar weer goed in tune te krijgen en het stemmen dus moeilijker maakt. Vervang de snaren liever één voor één of maximaal twee tegelijk. Zo voorkom je dat er ineens een teveel aan spanning wegvalt. Een groot voordeel van per stuk of per twee stuks tegelijk vervangen is dat je altijd de naastgelegen snaar kunt gebruiken om de nieuwe snaar af te stemmen. Dit kan natuurlijk wel alleen als je de oude snaren voor het vervangen hebt gestemd. Ook dat is een goede tip om te onthouden.

De halspen

Is jouw gitaar voorzien van een halspen? Dat is fijn, want dan heb je een stuk minder kans op het kromtrekken van de hals tijdens het vervangen van de snaren! Een halspen wordt ook wel truss rod genoemd. Wanneer de hals van je gitaar krom trekt en deze is voorzien van een halspen kan je met een inbussleutel of een schroevendraaier heel voorzichtig aan de halspen draaien zodat hij weer recht trekt. Vrijwel alle western en elektrische gitaren zijn voorzien van een halspen. Mits deze zijn gemaakt in Azië. De meeste akoestische gitaren die uit Europa komen, vooral die afkomstig zijn uit Spanje, hebben echter geen halspen. Juist de akoestische gitaren zijn meer gevoelig voor het kromtrekken van de hals tijdens het vervangen van de snaren. Heb jij dus een akoestische gitaar? Vervang de snaren dan absoluut nooit tegelijk om dit te voorkomen! Wil je weten of jouw gitaar een halspen heeft? Kijk dan eens door het klankgat, in de richting van de hals. Zie je hier een schroef of inbus? Dan heeft jouw gitaar een halspen.

Schoonmaak en oliën van de toets

Misschien denk je nu 'oke, maar ik moet toch de toets van mijn gitaar goed kunnen schoonmaken en olie aan kunnen brengen? Hoe doe ik dat dan als ik niet alle snaren tegelijk kan verwijderen en vervangen?'. Dat hoeft zeker niet en zoals we je al vertelden is het zeker niet aan te raden. Je kan bijvoorbeeld eerst de lage E snaar , toets 6 eraf halen. Het stuk van de toets wat nu vrij komt te liggen kan je nu goed schoonmaken en olie aanbrengen, deze laten intrekken en schoonwrijven met een schone doek. Ook het deel van het bovenblad wat nu vrij ligt maak je op deze manier schoon. Vervolgens breng je de nieuwe snaar aan. Daarna ga je door met de hoge E snaar, toets 1 en herhaal je precies hetzelfde schoonmaak proces. Vervolgens haal je de A en de D snaar er af. Toets 4 en 5 tegelijkertijd. Ook hier doe je weer hetzelfde als wat we hierboven vertelden over het schoonmaken. Gebruik hierbij wel een klein doekje zodat er zo min mogelijk olie op de nieuwe snaren terecht komt en zet de nieuwe snaren er op. Dan zijn nog de G en B snaar aan de beurt, toets 2 en 3. Ook hier maak je de toets en het deel van het bovenblad schoon en olie je dit goed in en verwijder je de overtollige olie met een schone microvezeldoek. Ook bij het schoonmaken en vervangen van de snaren van dit onderdeel goed opletten dat je de nieuwe snaren niet in aanraking laat komen met olie. Vervolgens gaan de laatste twee nieuwe snaren erop en klaar. Nu zijn zowel je toetsen en het bovenblad van je gitaar schoon en in de olie, maar ook heb je weer fijn nieuwe snaren om lekker te kunnen spelen! Tot slot haal je voorzichtig een schone microvezeldoek langs je nieuwe snaren, zowel boven als onder. Dit kost misschien even wat tijd, maar is zeker aan te raden omdat het de kwaliteit van het spelen zeker verhoogd! En ten slotte hoef je dit enkel maar te doen wanneer je de snaren vervangt wat als je regelmatig speelt maar zo'n drie of vier keer per jaar is.

Reacties
Categorieën