De G majeur is een van de basisakkoorden. Het wordt veel gebruikt in populaire akkoordenschema’s en dit akkoord vind je dus terug in veel bekende liedjes. Gelukkig is het akkoord makkelijk te spelen, en zijn er zelfs verschillende manieren om je vingers neer te zetten. Pak je gitaar erbij en kijk wat het beste bij je past!
Het G akkoord met drie vingers
E- ringvinger op de derde fret B- 0 G- 0 D- 0 A- wijsvinger op de tweede fret E- middelvinger op de derde fret
Op deze manier heb je maar drie vingers nodig om het akkoord te vormen en hoef je de pink dus niet te gebruiken. Door de ringvinger van de B snaar af te halen is de D toon vervangen door een B toon. Aangezien beide tonen in het akkoord voorkomen en door het akkoord met drie vingers te spelen, je nog steeds allebei de tonen vormt, kan je het akkoord dus ook met drie vingers vormen.
Het G akkoord met 4 vingers
Een Nul staat voor een open snaar die aangeslagen wordt. Een X houdt in dat een snaar niet aangeslagen hoort te worden en de rest spreekt voor zich.
E- pink op de derde fret B- ringvinger op de derde fret G- 0 D- 0 A- wijsvinger op de tweede fret E- middelvinger op de derde fret
Het kan even tijd kosten om dit akkoord goed te kunnen spelen. Vooral wanneer je niet gewend bent om je pink te gebruiken kan dit een uitdaging zijn. Het kan fijn zijn om eerst ‘droog’ te oefenen. (Dus zonder het aanslaan van de snaren.) Oefen ook de overgang van een ander willekeurig akkoord naar het G akkoord. Mocht je nou niet het geduldige type zijn, of is er een liedje met een G akkoord, wat je binnen vijf minuten wil kunnen spelen, dan zijn er ook makkelijkere manieren om een G akkoord te vormen.
Het G akkoord met twee vingers:
Mocht je het echt heel simpel willen houden, dan kan je zelfs de ringvinger weglaten:
E- X B- 0 G- 0 D- 0 A- wijsvinger op de tweede fret E- middelvinger op de derde fret
De E toon hoort niet in het G akkoord. Wanneer je dus geen vinger op de E snaar hebt staan, moet je deze snaar ook niet aanslaan. Bovenstaande is geen officiële versie van het G akkoord, maar het kan een uitweg zijn wanneer je moeite hebt met de andere twee grepen. Wist je dat: Van de drie gangbare muzieksleutels, de G sleutel het meest wordt gebruikt voor bladmuziek bestemd voor viool, fluit, piano en gitaar? Een sleutel bepaalt de toonhoogte van de noten op een notenbalk. De G sleutel staat op de tweede lijn. Een noot op de tweede lijn van een notenbalk met een G sleutel is de G noot.
Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
Leer gitaar spelen in je eigen tempo
Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden