Het verschil tussen ritme- en basgitaar
Het verschil tussen ritme- en basgitaar

Het verschil tussen ritme- en basgitaar

Je wilt (online) gitaar leren spelen, je bent niet de enige. Gitaar spelen heeft een enorme aantrekkingskracht, als een instrument dat mooi kan klinken op zichzelf, maar ook zich ook perfect leent als begeleiding voor bijvoorbeeld zang. Met alleen een gitaar kun je complete muziekstukken maken en menig muzikant schrijft nieuwe nummers ook terwijl ze op hun gitaar aan het pingelen zijn. Maar als je je gaat verdiepen in de wereld van gitaar, zul je merken dat er heel wat opties zijn om uit te kiezen. Zo kun je klassieke gitaar leren spelen, maar ook Spaanse gitaar spelen, of blues gitaar spelen, elektrische gitaar spelen of de basgitaar spelen.

Wat is een ritme gitaar?

Klassiek, spaans, blues en elektrisch vallen over het algemeen onder de ritme gitaren. Met een ritme gitaar bedoelen we een gitaar waarmee je dus daadwerkelijk ‘een liedje’ kunt spelen in je eentje. Deze gitaar is dan vaak ook het populairst om te leren spelen en bij de online gitaarlessen van Online muziek academie is dit ook het instrument waar we ons vooral op richten. De keuze voor klassiek, spaans, blues of elektrisch heeft meer met de uiteindelijke speeltechniek te maken, dan daadwerkelijk het instrument. Zelfs al ziet een klassieke gitaar er heel anders uit dan de elektrische, de opbouw van deze gitaren is allemaal hetzelfde. Ze heeft namelijk 6 snaren en is (meestal) gestemd in E-A-D-G-B-E.

Wat is een bas gitaar?

De basgitaar is anders in de zin dat deze maar 4 snaren heeft en gestemd is in E-A-D-G (en dus B en E mist). Ook is de basgitaar groter en zwaarder dan zijn ritmische neef. Het grootste verschil zit hem vooral in het feit dat de basgitaar een vol octaaf lager is gestemd. De klanken van een basgitaar zijn dus, zoals je aan de naam kunt verwachten, veel zwaarder dan die van een ritme gitaar. Doordat de snaren dikker zijn en de nek zoveel langer zijn er ook techniek verschillen in het bespelen van beide gitaren. Hoewel er zeker veel overeenkomsten zijn en je als ervaren gitarist redelijk eenvoudig kunt overstappen van de één naar de ander, moet je echt enorme handen hebben om de bas gitaar exact hetzelfde te spelen als de ritme gitaar.

Om je een idee te geven van de klank van een basgitaar moet je eens het nummer ‘Another One Bites The Dust’ van Queen opzetten. De eerste noten die je hoort? Dat is dus een basgitaar. Leuk om te weten, dat zijn zelfs de laagste noten die je op een standaard basgitaar kunt spelen.

Wanneer speel je ritme- en wanneer bas gitaar?

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen een ritme- en basgitaar is de rol die je als muzikant in je band speelt. Het is ook deze rol die belangrijk is om te overwegen of je bas of ritme gitaar wilt leren spelen. Denk weer terug aan het nummer van Queen. Het moment dat de basgitaar begint te spelen zit je al met je voet op de maat mee te tikken. Net als de drummer ben je als basgitaar vaak op de achtergrond bezig van de band. Dat neemt niet weg dat je rol onbelangrijk is, integendeel. Het wegvallen van een bassist is hetzelfde als het wegvallen van de fundering van een huis, de hele band zou in elkaar denderen. Hoewel je als basgitaren dus minder in de spotlight staat is de rol van ‘Atlas’ van de band iets dat veel muzikanten trekt en waar ze veel plezier uithalen.

De ritme gitaar staat sneller in de spotlight, door zijn hogere range kan de ritme gitaar hele solo’s voor haar rekening nemen en is ze een bekende en herkenbare ondersteuning van de lead. Ook is de ritmegitaar, zoals al eerder genoemd, een fijne compagnon voor sing and songwriters, waarbij het de juiste balans kan geven als ondersteuning en solist. Daarnaast heb je bij de ritme gitaar keuze uit veel verschillende stijlen, zoals het eerder genoemde spaanse of blues gitaarspel.

Welke gitaar zou jij het liefst leren spelen? Bas of ritme? Laat het ons weten en wie weet gebruiken we jouw input als we nieuw lesmateriaal ontwikkelen.