The Thrill is gone: BB King is niet meer.
The Thrill is gone: BB King is niet meer.

The Thrill is gone: BB King is niet meer.

Afgelopen week is de legendarische bluesgitarist en zanger BB King overleden. Deze gitarist van formaatis een enorme inspiratiebron voor vele muzikanten. Hij heeft een enorm stempel op de blueswereld gedrukt. Zijn gitaarspel is erg bijzonder te noemen om meerdere redenen. Luister hier naar zijn bekendste nummer; ‘The Thrill is Gone’

De blues?

Blues is een muzieksoort die gaat over minder vrolijke dingen. Blues is ontstaan uit liedjes die slaven zongen die werkten op katoenplantages. Blues gaat over verdriet in de liefde en het leven. De blues wordt gespeeld met een aantal akkoorden die bij bijna ieder nummer terugkomen. Gitaar is bij blues veruit het meest gebruikte instrument, naast zang. Heel belangrijk bij deze muziek is improvisatie. De muzikanten gebruiken het gevoel van het moment om ter plekke iets origineels te bedenken.

Gitaartrucs van BB King

Vibrato

Zijn vibrato, het laten trillen en zweven van noten was uniek. Waar meeste gitaristen de noten een beetje laten vieren liet hij ze trillen beven waardoor er echt meer beleving in zijn spel zit.

Bends

Benden, het opbuigen van noten is ook een specialiteit van BB. Het typerende aan BB King is dat hij geen kleine bends deed maar gigantische sprongen. Hiermee maakt hij een huilend geluid op zijn gitaar.

Wil jij een van deze trucs leren? Wij leggen alle ins en outs uit in de online gitaarcursus. Ben je al lid geworden van de Online Muziek Academie en wil je meer weten? In de academie zijn verschillende oefeningen te vinden voor deze gitaartechnieken.

Zijn gitaar: Lucille

Ook zijn elektrische gitaar is speciaal te noemen, zijn Gibson ES-335 gitaar is echt schitterend. Hij hield naast gitaarspelen ook erg van vrouwen. Hij heeft zijn gitaar daarom liefkozend  ‘Lucille’ genoemd. Deze gitaar heeft hij ooit met gevaar voor eigen leven uit een brand gered. Sindsdien heeft BB King zijn ‘Lucille’ niet meer uit het oog verloren.

Muziek draait om emotie

BB King was ook een koning van de eenvoud. Hij was niet iemand om iedere keer te laten zien hoe snel hij kon spelen en hoe ingewikkelde dingen hij kon spelen. Hij speelde liever iets simpels wat schitterend klonk.

Wat iedereen van deze blueslegende kan leren is dat emotie het belangrijkste onderdeel van muziek is. Maakt niet uit hoe goed je speelt, zolang er gevoel in zit kun jij ook mensen raken met muziek.

Heb jij na het lezen van dit artikel ook de ‘blues’ te pakken gekregen? Neem dan nu de stap en neem online gitaarles bij de Online Muziek Academie. Wie weet ben jij wel de nieuwe blueslegende!