De toonladder zingen is al eeuwenlang een zo goed als standaard onderdeel van zangles. Van de (online) muziekschool tot het conservatorium. Zo goed als overal wordt je als eerste de basis van toonladders aangeleerd. Zo kan je een goede start maken en je muzikale talent zo goed mogelijk ontwikkelen. Waar je ook naar luistert, overal komt de toonladder op een of andere manier wel terug. Toonladders zijn de basis van muziek maken en helpen jou je stem op te warmen en je zangkwaliteiten te verbeteren. Er bestaan verschillende toonladders die je allemaal helpen je muziek naar een hoger niveau te tillen.
Toonladder zingen
Een toonladder staat ook wel bekend als het Do-Re-Mi en wordt in zijn volledigheid in de volgende volgorde gebruikt; Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Ti-Do. In de basis toonladder komen deze klanken overeen met de tonen C, D, E, F, G, A, B, C. Om te beginnen zing je deze tonen van laag naar hoog. Het is belangrijk om erop te letten dat je stem gedurende het zingen zuiver blijft. Gaat het mis? Dat geeft echt niet. Zelfs de grootste en wereldberoemde zangers en zangeressen hebben zuiver zingen moeten leren en hebben net als jij geoefend met toonladders! Gewoon overnieuw beginnen en blijven oefenen totdat je de tonen wel haalt. Wanneer je de hoogste toon met je stem gehaald hebt (de hoogste Do) kun je de toonladder andersom gaan oefenen, oftewel van hoog naar laag. Belangrijk is om te blijven oefenen en niet op te geven, dan gaat het je zeker lukken om die hoge noten te halen!
Mineur en Majeur toonladder
Voordat je begint met het toonladder zingen is het goed om te weten welke toonladders het meest worden gebruikt en welk effect deze hebben op de boodschap die je overbrengt met je stem en nummer. De Mineur en de Majeur toonladder zijn de meest bekende toonladders en worden in vrijwel ieder westers muzieknummer wel gebruikt. Daar waar nummers met de Mineur toonladder als basis een beetje droevig klinken, klinken de nummers waarin de Majeur toonladder wordt gebruikt juist weer vrolijk en opgewekt. De tonen van een Mineur toonladder komen minder overeen met de boventonen van bijvoorbeeld een instrument of de menselijke stem dan de Majeur toonladder. Door het verschil in het aanslaan van toetsen en tonen tussen deze toonladders klinkt de Majeur toonladder meer evenwichtig. Hierdoor geeft deze toonladder een positiever gevoel en een vrolijker geluid.
Wat zijn boventonen?
We hebben het net over de Majeur en Mineur toonladder gehad en dat de Majeur toonladder meer overeenkomt met de boventonen van een instrument of je stem. Maar wat zijn boventonen eigenlijk? Sla een pianotoets aan en je hoort één enkele toon, toch? Dat klinkt zo, maar in werkelijkheid zijn er veel meer tonen te horen bij een enkele slag op de toets van een piano. Een toon brengt klanken met zich mee in verschillende verschillende geluidssterktes. Dat zijn de boventonen. Als je bijvoorbeeld de C speelt zal je onbewust de meest kenmerkende toon E van de Majeur toonladder horen dan de meeste kenmerkende toon Eb in de Mineur toonladder. Hierdoor klinkt de Majeur toonladder opgewekter en vrolijker dan de Mineur toonladder.
Niet alleen de Mineur en Majeur toonladders bepalen het geluid van een nummer. Ook het ritme, de gebruikte instrumenten, het tempo, de zang en de dynamiek hebben hier invloed op! Zo wordt uptempo muziek meer als vrolijk ervaren dan een langzamer nummer.
Oefenen met de toonladders zingen
Nu je wat meer weet over de theorie achter de Mineur en Majeur toonladders is het tijd om te gaan oefenen met toonladders en jouw zang naar een hoger niveau te tillen! Begin makkelijk. Heb je een piano of keyboard? Zoek dan de laagste C op en begin hier met de toonladder naar de volgende C. Ga deze toonladder oefenen totdat je deze helemaal onder de knie hebt. Ga nu oefenen van hoog naar laag. Heb je dit ook onder de knie? Ga dan een een toon hoger. Zoek de tweede C op en begin hier van laag naar hoog tot de volgende C. Wanneer je deze hogere tonen onder de knie hebt kun je ook deze van laag naar hoog gaan oefenen. Heb je geen piano of keyboard? Online kun je ook heel eenvoudig digitale toetsen vinden om te oefenen! Om beter te worden met zingen zal je er zoveel mogelijk tijd in moeten steken en blijven oefenen, oefenen, oefenen. Waarschijnlijk vind je het hartstikke leuk om te zingen en voel je je helemaal in je element als je zingt. Toch kan het soms zo zijn dat je het zingen erg leuk vindt, maar de theorie een beetje saai. Mijn tip is toch echt te oefenen met toonladders ook al vindt je het allemaal maar een beetje langdradig! Je zult merken dat wanneer je blijft oefenen en steeds beter wordt, je nog veel meer plezier zult gaan hebben met zingen!
Ga aan de slag met een ervaren zangcoach!
Natuurlijk kan je jezelf een hoop aanleren. Het duurt waarschijnlijk alleen een stuk langer. Je kunt jezelf geen tips geven om je zang te verbeteren, het enige wat je kunt doen is oefenen. Uiteraard is oefenen altijd goed, maar wanneer je aan de slag gaat met een ervaren zangcoach zul je merken dat er heel veel obstakels voor je wegvallen. Ook is het bovendien zo dat als je iets verkeerd doet met je stem dit soms nare gevolgen kan hebben op je stembanden. Van je zangcoach kun je de beste tips krijgen doordat deze ervaren genoeg is om jou de beste basis en techniek kunt aanleren voor het zingen. Daarnaast kan je zangcoach je persoonlijk coachen waardoor je niet alleen sneller het beste uit je stem zult kunnen halen, maar ook jezelf op de meest effectieve manier kunt ontwikkelen op het gebied van muziek. Welke sound heb je? Van welke muziek houd je? Wat wil je bereiken en wat zijn je doelen wat betreft je zang? Dit zijn een aantal voorbeelden waarbij een goede zangcoach je kan helpen.