Reisgitaar kopen? | Alle soorten reisgitaren in één overzicht!
Reisgitaar kopen: dit is belangrijk!

Een reisgitaar kopen? Ben je een gitarist die reizen als belangrijkste prioriteit op zijn lijstje heeft staan? Dan kan een reisgitaar zeker niet ontbreken in jouw collectie. Nu zal het voor gitaristen, welke regelmatig reizen, niet onbekend zijn dat er reisgitaren bestaan. Toch zal een reisgitaar voor veel gitaristen een handige oplossing kunnen zijn. Hieronder wordt het één en ander beschreven, zodat jij een beter beeld krijgt van deze handige inklapbare gitaar.

Reisgitaar

Wil je meteen een reisgitaar bestellen? Ga dan meteen door naar de voordeligste aanbieder.

Waarom een reisgitaar?

Stel je eens voor jij en je gitaar samen op reis. De gitaar opgeborgen in een gitaarkoffer– of tas en hop de trein in. Al zoekend naar een vrije stoel sleur je de de gitaar achter je aan. Uiteindelijk heb je een plekje gevonden, maar waar je nu die gitaar laat?

Het vervoeren van een gitaar blijft hoe dan ook een uitdaging. Dit komt met name door het formaat. Een normale 4/4 akoestische gitaar is jammer genoeg niet klein uitgevallen. De lengte van de gitaar is al snel 1000 mm en de breedte ongeveer 370 mm. Voor sommigen hoeft het meenemen van een gitaar niet meteen voor problemen te zorgen. Toch heeft een reisgitaar meerdere voordelen, waardoor het gitaar spelen er alleen maar eenvoudiger op wordt. Een inklapbare reisgitaar is namelijk:

  • Compact
  • Eenvoudig op te bergen
  • Minder gevoelig voor beschadigingen

Soorten reisgitaren

Er zijn twee verschillende soorten reisgitaren. De ene reisgitaar is voor veel gitaristen niet geheel onbekend. Het is namelijk een ¾ gitaar, ook wel bekend als kindergitaar. De andere gitaar is compacter, omdat deze inklapbaar is. Hieronder worden beide soorten uitgebreid beschreven:

¾ reisgitaar

Een ¾ reisgitaar hebben we ook al beschreven op de  pagina ‘kindergitaar’. Het is namelijk een gitaar voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Ook is de gitaar geschikt om mee te nemen op reis vanwege zijn compacte formaat. Nog steeds te groot? Geen nood! Er zijn nog kleinere reisgitaren. De kleinste variant is de 1/8e gitaar met een lengte en breedte van 720 mm bij 262 mm.

Het is natuurlijk wel even wennen om met een kleinere gitaar te spelen. Toch zal je tijdens het gitaarspel weinig verschil merken. Als je veel reist is de keuze misschien sneller gemaakt, want zeg nou zelf beter een kleinere gitaar dan geen gitaar.

Inklapbare gitaar

Een inklapbare gitaar? Deze reisgitaar is afkomstig uit Amerika en nog niet echt bekend op de Nederlandse markt. Dit is erg jammer, omdat deze reisgitaar enorm veel te bieden heeft. We noemen de gitaar inklapbare reisgitaar, omdat deze naam naar onze mening wel gepast is. De naam zegt al wel iets over de eigenschappen van de gitaar. Het is namelijk een gitaar die je kunt inklappen. Bij deze gitaar is het mogelijk om de gitaarhals in te klappen.

Reisgitaar ingeklapt

Het principe is eenvoudig. Bij het gedeelte waar de gitaarhals en de body elkaar raken is een scharnier aangebracht. Hiermee kan de gehele gitaarhals worden ingeklapt en op de body worden gelegd. Bij een normale gitaar houden de topkam en brug de snaren niet op hun plek door de gemaakte gleufjes. Bij een inklapbare reisgitaar zijn de snaren vastgezet in de topkam en brug. Dit om te voorkomen dat bij het opvouwen van de gitaar de snaren uit de topkam en brug vallen.

Bij het uitklappen van de gitaarhals is deze weer vast te zetten met een eenvoudig kliksysteem. Daarna draai je een schroef aan die direct als bevestigingspunt dient voor een gitaarband. Het is altijd wel even handig om te kijken of je gitaar snaren nog gestemd zijn, maar dat moet na een lange reis met een normale gitaar ook gewoon. Een opvouwbare gitaar is dus een goede keuze als je veel reist en toch gitaar wil spelen onderweg.

Reisgitaar ingeklapt

Handige tip

Tip: verschillen in temperatuur per land kunnen de snaren laten krimpen, waardoor er veel spanning op de brug komt te staan. Ontspan de snaren altijd voordat je een lange reis maakt, dit voorkomt dat de brug loslaat.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: