G7 Akkoord spelen op je gitaar: Online Muziek Academie
G7 akkoord gitaar

G7 akkoord gitaar

Het G7 akkoord is de meest gebruikte variatie op het G akkoord. Je zult het vooral tegenkomen als je een liedje in de toonladder van C speelt. Twee bekende nummers waarin G7 voorkomt zijn het nummer Ain’t No Sunshine en het nummer Imagine van John Lennon. Als je het C akkoord en het G akkoord al kent dan zul je de G7 zo onder de knie hebben!

Opbouw en klank G7 akkoord

De G7 bestaat uit de G majeur drieklank met daarbij nog een F noot, waardoor het akkoord dus uit vier verschillende tonen bestaat. De F is het kleine septiem van het G akkoord, wat betekent dat het de zevende toon is in de toonladder van G. De kleine septiem brengt een zekere spanning in het akkoord, en wil het liefst naar beneden oplossen in een E. Daarom gaat het G7 akkoord ook zo graag naar een C majeur akkoord, omdat daar een E in zit en het C en het G akkoord in dezelfde toonsoort zitten.

Vingerzetting voor het G7 akkoord

Hieronder staat van elke snaar op welke fret je je vinger moet zetten, beginnend met de hoge E snaar. De 0 betekent dat het een open snaar is. Op die snaren hoef je dus geen vinger op een fret te doen.Gitaarakkoord G7

G7 akkoord
E- Wijsvinger op de eerste fret
B- 0
G- 0
D- 0
A- Middelvinger op de tweede fret
E- Ringvinger op de derde fret

Het is belangrijk om je pols redelijk ontspannen te houden. Als je de gitaarhals te stevig vastpakt, zul je al snel last van kramp krijgen. En hoe meer je je spieren ontspant, hoe beter je ze kunt strekken!

Eerst het C en G akkoord

Voordat je het G7 akkoord gaat leren is het handig om eerst het C akkoord en het G akkoord te kunnen spelen. De G7 lijkt qua vingerzetting eigenlijk meer op het C akkoord dan het G akkoord. Het is daarom verstandig om voordat je de G7 gaat leren eerst een alternatieve vingerzetting van het G akkoord te leren, waardoor je makkelijker tussen de G, de G7 en de C kunt wisselen:

E- Pink op de eerste fret
B- 0
G- 0
D- 0
A- Middelvinger op de tweede fret
E- Ringvinger op de derde fret

Zoals je ziet heeft dit G akkoord bijna dezelfde vingerzetting als de G7. Je hoeft alleen maar je pink op te tillen en je vrije wijsvinger op de eerste fret te zetten en voilà, je speelt een G7 akkoord! Als je deze overgang nog te moeilijk vindt, kun je ook met een C akkoord beginnen en dan je wijsvinger een snaar naar beneden doen terwijl je je middel -en ringvinger een snaar omhoog brengt, en ze wel op dezelfde fret hoogte laat blijven. Je vingers zullen misschien nog wat aan het strekken moeten wennen, maar het is net als yoga: hoe vaker je oefent, hoe flexibeler je wordt! En vergeet niet even rust te nemen als je vingers moe beginnen te worden.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

A7 Akkoord gitaar
B7 Akkoord gitaar
C7 Akkoord gitaar
D7 Akkoord gitaar
E7 Akkoord gitaar
F7 Akkoord gitaar

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Reactie plaatsen