Gm akkoord gitaar (G mineur) - Online Muziek Academie
Gm akkoord gitaar (G mineur)

Gm akkoord gitaar (G mineur)

Bij het leren van de mineurakkoorden is je misschien opgevallen, dat een aantal ervan kunnen worden gevormd door het verzetten van slechts één vinger. Dit is helaas niet bij alle basisakkoorden het geval. Het normale G akkoord vormt voor de beginner al iets meer een uitdaging; bij de overgang naar G mineur komt ook meer kijken. Hieronder twee manieren om het Gm akkoord te spelen.

Het G mineur akkoord

In verhouding tot akkoorden zoals A of D is het G akkoord al iets lastiger om te leren, je moet de vingers verder uit elkaar zetten. Het Gm akkoord voegt hier nog een factor aan toe: je kunt niet zomaar een vinger opschuiven en zo het akkoord veranderen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je het wel eenvoudig kunt spelen. Het enige nadeel is dan, dat je het als compleet nieuw akkoord moet leren. Het Gm akkoord doet, ondanks de andere vingerzetting, wel hetzelfde als de andere mineur akkoorden: het voegt een iets droevige ondertoon toe aan het akkoord. Een mooi voorbeeld hiervan is Wicked Game van Chris Isaak. Er zijn veel manieren om het Gm akkoord te spelen. In zijn eenvoudigste vorm is het misschien wel een van de weinige mineur akkoorden die makkelijker te spelen zijn dan het basisakkoord. Let er wel altijd op dat je de vingers goed op de snaren zet, de snaren goed aanslaat en eventuele stille snaren ook stil laat.

Twee vingerzettingen voor het Gm akkoord

Hieronder volgen twee schema’s voor het Gm akkoord, een barré en een vereenvoudigde versie. We beginnen met de eenvoudige versie, maar je zult merken dat de klank hiervan een stuk dunner is omdat je de lage E en A niet gebruikt. Voor een voller akkoord is de barré weergegeven, die wel iets moeilijker is om te spelen. In de schema’s staat de hoge E -snaar boven en de lage E onderaan. Open gespeelde snaren staan met een 0 aangegeven, stille snaren met een X.

Gm akkoord gitaar vereenvoudigd
E - Pink op de derde fret
B –Ringvinger op de derde fret
G - Middelvinger op de derde fret
D - 0
A - X
E – X

En hieronder volgt dan het barré akkoord. Dit is moeilijker om te spelen omdat je moet leren met je wijsvinger een barré te spelen: je moet alle snaren met de platte vinger indrukken. Maar als je dit eenmaal kunt, liggen nog veel meer akkoorden binnen je bereik.Akkoorddiagram voor het Gm akkoord op de gitaar (G mineur)

Gm akkoord gitaar barré
E - Barré op de derde fret
B – Barré op de derde fret
G - Barré op de derde fret
D - Barré op de derde fret, pink op de vijfde fret
A - Barré op de derde fret, ringvinger op de vijfde fret
E – Barré op de derde fret

Akkoord met één vinger spelen

Misschien nog een handige tip voor het spelen van de vereenvoudigde versie. Als je eenmaal de barré onder de knie hebt, kun je het akkoord met één vinger spelen. Je legt dan een kleine barré over de derde fret van de eerste drie snaren! Voor allebei de akkoorden geldt, dat je pols goed ontspannen moet zijn. Zeker bij een barré akkoord zorgt dit dat je pols en hand minder verkrampen en je vingers beter bij de snaren kunnen.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Reactie plaatsen