Gitaar kopen: hier moet je op letten (superhandige tips)
Waar moet je op letten als je een gitaar koopt

Waar moet je op letten als je een gitaar koopt

De sound, het uiterlijk, de mogelijkheden… Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een gitaar. Het is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van een gitaar: wat wil jij zelf doen met het instrument? Begin je net met gitaar spelen of ben je al een gevorderde gitarist?

Koop wat goed voelt

Wanneer je voor de eerste keer een gitaar aanschaft kun je het best kiezen voor een wat beter model waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Dat kan wellicht even een smak geld zijn, maar je krijgt er jaren plezier voor terug! In verhouding is het ook een stuk goedkoper om eenmalig een goed instrument aan te schaffen dan ieder jaar opnieuw een minder goed product te kopen. De juiste gitaar kan heel persoonlijk gebonden zijn: een bepaalde akoestische gitaar kun jij bijvoorbeeld heel fijn vinden terwijl je vriend of vriendin er helemaal niet mee overweg kan. Neem daarom de tijd om het juiste model uit te zoeken. Ga niet meteen af op die eerste mooie gitaar, maar bekijk en vooral: bespeel er meerdere, zodat je precies weet welke bij jou past.

Zoek iemand met ervaring

Is dit de eerste gitaar die je aanschaft? Zorg er dan voor dat je iemand bij je hebt die er verstand van heeft of dat je naar een speciaalzaak gaat. Het is erg belangrijk om je goed te laten informeren over wat een dergelijke gitaar precies kan en wat voor geluid er uit komt. Hij of zij kan goed kijken of de gitaar bij jou past. Hoe ligt de gitaar bijvoorbeeld op je schoot? En is de hals van de gitaar mooi glad? Is de gitaar ook echt nieuw? Check de kast op krassen en andere beschadigingen.

De voordelen van de juiste keuze

Er zitten veel voordelen aan het kiezen van de juiste gitaar. Naast jarenlang plezier is het ook fijn om een gitaar helemaal eigen te maken. Je hoort wel eens dat muzikanten zich helemaal niet prettig voelen bij het idee om op andermans gitaar te spelen. Dat is niet zo heel gek. Zie een eigen gitaar als een fiets of een auto: je weet precies hoe je er mee om moet gaan en wat het voor je kan betekenen. Daarom is het zo’n persoonlijk item. Als je maar de juiste keuze hebt gemaakt, dan kan het niet anders dan goed komen!

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: