Fm7 akkoord gitaar (eenvoudige uitleg): Online Muziek Academie
Fm7 akkoord gitaar

Fm7 akkoord gitaar

In deze instructie vertellen we wat meer over hoe je het Fm7 akkoord kan spelen. Eerst tonen we een zeer simpele versie van het akkoord, waarvoor je maar één vinger nodig hebt. Daarna gaan we dieper in op de verschillende vingerzettingen die mogelijk zijn bij Fm7. Hiervoor baseren we ons op andere mineur 7 akkoorden die in andere instructies besproken worden. Deze akkoorden zijn Em7, Am7 en Dm7. Als je geïnteresseerd bent in deze gevorderde instructie, maar je hoort het voorlopig in Keulen donderen wanneer we het over de mineur 7 akkoorden hebben, stellen we voor dat je eerst de andere instructies doorloopt.

Fm7 akkoord met één vinger

Deze versie van Fm7 is een barré-akkoord. Dat wil zeggen dat je met je wijsvinger één fret over de (volledige) breedte van de gitaarnek ingedrukt houdt terwijl je met je andere vingers de rest van het akkoord vormt. Nu mag je echter het laatste deel van de voorgaande zin vergeten want je hebt maar één vinger nodig! Voor alle gitaarschema's hieronder gelden de volgende regels:

  • De vingers per fret worden aangegeven.
  • X staat voor een snaar die niet aangeslagen wordt.
  • 0 staat voor een snaar die open gespeeld wordt.
e - Wijsvinger op de eerste fret
B - Wijsvinger op de eerste fret
G - Wijsvinger op de eerste fret
D - Wijsvinger op de eerste fret
A - X
E - X

Zoals je ziet, vergt deze versie niet veel moeite. De volgende manieren om het akkoord te spelen daarentegen, zijn iets uitdagender akkoorden die uit een mineur 7 vorm vertrekken. Zoals we eerder vermeldden, is het beter om eerst het akkoord van waaruit we vertrekken op te zoeken, zo zie je ook waar de vorm van het akkoord vandaan komt.

Fm7 akkoord (vorm Em7)

Deze manier om het akkoord te spelen start met een barré op de eerste fret. Daarnaast heb je nog één vinger nodig, dus deze versie is ook niet al te moeilijk.

e - Wijsvinger op de eerste fret
B - Wijsvinger op de eerste fret
G - Wijsvinger op de eerste fret
D - Wijsvinger op de eerste fret
A - Ringvinger op de derde fret
E - Wijsvinger op de eerste fret
Fm7 gitaarakkoord


Fm7 akkoord (vorm Am7)

Voor deze manier om Fm7 te spelen, zijn er twee versies. De eerste vraagt niet om een barré, terwijl de tweede dat wel doet en dus een voller geluid heeft.

1) Zonder barré

e - Ringvinger op de achtste fret
B - Pink op de negende fret
G - Middelvinger op de achtste fret
D - X
A - Wijsvinger op de achtste fret
E - X

Je kan ook kiezen om je innerlijke Jimmy Hendrix naar boven te laten komen. Hij stond bekend om zijn lange duimen en zou dus de achtste fret op de B-snaar met zijn duim hebben ingedrukt terwijl hij op de hogere snaren een gewoon D-akkoord speelde.

2) Met barré

e - Wijsvinger op de achtste fret
B - Middelvinger op de negende fret
G - Wijsvinger op de achtste fret
D - Ringvinger op de tiende fret
A - Wijsvinger op de achtste fret
E - X

Fm7 (Dm7 vorm)

e - Middelvinger op de vierde fret
B - Ringvinger op de vierde fret
G - Pink op de vijfde fret
D - Wijsvinger op de derde fret
A - X
E - X

Aan de slag Zoals je ziet zijn er veel manieren om dit akkoord te spelen. Nu is het aan jou om te beslissen hoe je Fm7 akkoord het liefst speelt.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

Am7 akkoord
Bm7 akkoord
Cm7 akkoord
Dm7 akkoord
Em7 akkoord
Gm7 akkoord

Online gitaarles volgen

Via de Online Muziekacademie kun je online gitaarlessen volgen.Volg deze unieke stap-voor-stap gitaarmethode en speel binnen 8 weken je favoriete nummers. Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Reactie plaatsen