Em7 akkoord gitaar (eenvoudige uitleg): Online Muziek Academie
Em7 akkoord gitaar

Em7 akkoord gitaar

Em7 akkoord is zonder twijfel één van de meest voorkomende van de mineur 7 akkoorden. Je hebt het al duizenden keren op de radio en op avonden bij het kampvuur voorbij horen komen (straks vertellen we je waarom). Daarnaast is het ook simpel om aan te leren en daar beginnen we dan ook mee. We hebben namelijk drie manieren om het Em7 akkoord te spelen. Een pure beginners versie waarbij je maar één vinger nodig hebt, het open akkoord en daarna de barré versie van het akkoord. Omdat Em7 vaak het eerste mineur 7 akkoord is dat gitaristen leren, geven we je ook nog een manier mee om akkoorden 'blind' te leren spelen.

Drie manieren om het Em7 akkoord te spelen

Zoals we eerder al vermeldden, geven we je drie manieren mee om Em7 te spelen. We beginnen bij een basisversie, gaan dan over naar een open akkoord en eindigen met de barré versie. Bij alle akkoordschema's die je hieronder zult vinden gelden de volgende regels:

  • telkens wordt vermeld welke vinger je het best op welke fret gebruikt (natuurlijk doe je helemaal je zin)
  • X staat voor een gedempte snaar
  • 0 staat voor een snaar die open gespeeld wordt

1) Voor de beginners

Eigenlijk heb je maar één vinger nodig om Em7 te spelen, namelijk je middelvinger. Hoewel deze versie best oké klinkt, raden we toch aan om het niet bij deze versie te laten. Wanneer je er klaar voor bent, ga je best over naar de manieren die meer vingers gebruiken. Em7 gitaarakkoord

e - 0
B - 0
G - 0
D - 0
A - Middelvinger op de tweede fret
E - 0

2) Open akkoord

Een open akkoord is een basisakkoord dat binnen de eerste drie frets van de gitaarnek blijft. Em7 heb je ongetwijfeld al honderden keren gehoord. Het is namelijk het legendarische openingsakkoord van 'Wonderwall'. Je zou dus kunnen zeggen dat Oasis een patent heeft op dit akkoord.

e - Pink op de derde fret
B - Ringvinger op de derde fret
G - 0
D - Middelvinger op de tweede fret
A - Wijsvinger op de tweede fret
E - 0

3) Barré akkoord

Deze versie vergt wat meer oefening aangezien het hier over een barré gaat. Dit wil zeggen dat je met je wijsvinger een fret over de hele breedte van de gitaarnek ingedrukt houdt. Andere vingers vormen de rest van het akkoord. Bij verschillende andere instructies vind je tips om deze techniek onder de knie te krijgen.

e - Wijsvinger op de zevende fret
B - Middelvinger op de zesde fret
G - Wijsvinger op de zevende fret
D - Ringvinger op de negende fret
A - Wijsvinger op de zevende fret
E - X

Akkoorden 'blind' spelen

Aangezien Em7 waarschijnlijk het eerste van de meer geavanceerde akkoorden is dat je zal leren spelen, hebben we hieronder een manier opgenomen om akkoorden te leren spelen zonder naar je handen te kijken. Want ook dat hoort tot gevorderd gitaarspel. Door deze manier van oefenen te gebruiken, zul je niet alleen sneller de akkoorden in je spiergeheugen kunnen prenten, maar zal je ook sneller akkoorden leren herkennen op gehoor.

1) Vorm het akkoord dat je wil leren spelen op de nek van de gitaar en kijk naar je vingers. Probeer een mentale foto te nemen van hoe je vingers staan. Speel het akkoord en maak ook een mentaal audiobandje van hoe het akkoord klinkt.
2) Laat de nek van de gitaar los en kijk in de verte.
3) Vorm het akkoord zonder naar je gitaar te kijken.
4) Sla het akkoord aan wanneer je denkt dat het correct is. Wanneer je een foutje hoort, begin je gewoon opnieuw vanaf stap één.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

Am7 akkoord
Bm7 akkoord
Cm7 akkoord
Dm7 akkoord
Fm7 akkoord

Online gitaarles volgen

Via de Online Muziekacademie kun je online gitaarlessen volgen.Volg deze unieke stap-voor-stap gitaarmethode en speel binnen 8 weken je favoriete nummers. Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Emile Bechtold
Door

Emile Bechtold

op 25 Jan 2023

Barre accord. Wijsvinger op 7de fret en middelvinger op zesde fret. Eigenlijk niet te doen

Reactie plaatsen