Am7 Akkoord op gitaar leren spelen: Online Muziek Academie
Am7 gitaarakkoord

Am7 gitaarakkoord

In deze korte instructie zullen we je het Am7 akkoord aanleren. Voor de leergierige beginner hebben we wat extra info en tips opgenomen over akkoorden en hoe ze te spelen. Ben je al een gevorderde gitarist en wil je gewoon de vingerzetting voor dit gevoelig akkoordje te weten komen? Scroll dan gewoon even door en lees meteen het einde van deze instructie.

Wat zijn akkoorden?

Voor we meer uitleg kunnen geven over het Am7 akkoord, moeten we toch op zijn minst een tipje van de sluiter lichten over wat gitaarakkoorden nu precies zijn. Zo zullen de beginners onder jullie misschien iets minder met de handen in het haar zitten.

Akkoorden en tonen

Gitaar spelen kan je op twee manieren. Aan de ene kant hebben we de gitaristen die noten spelen, dit wil zeggen dat ze één toon per aanslag van de snaar spelen. Je hebt ook gitaristen die de voorkeur bieden aan het spelen van akkoorden. Zij spelen bij één aanslag van de snaren verschillende tonen tegelijkertijd. Deze tonen samen vormen een harmonieus geheel en worden een akkoord genoemd. In alle soorten muziek vind je deze akkoorden terug, vaak vormen ze de basis van een nummer en geven ze ook een typische 'klankkleur'. Zo geven majeur akkoorden vaak een vrolijke toon aan een lied, terwijl de mineur akkoorden triester aandoen.

Hoe speel je akkoorden?

Daarnet vertelden we je al dat je een akkoord speelt door verschillende snaren in één keer aan te slaan. In het begin zal je je vingers vaak uit de knoop moeten halen na het spelen van een akkoord. Maar geen nood want oefening baart kunst. Dit zijn al enkele tips om je het leven wat makkelijker te maken:

  • Blijven oefenen! Hoe meer je speelt, hoe vlotter het aanslaan van je akkoorden zal lukken.
  • Start bij een basisakkoord (bijvoorbeeld A) en ga zo over naar het akkoord dat je echt wil horen (bijvoorbeeld Am7). Zo zal je de vingerzetting sneller leren maar ook de overgang tussen akkoorden vlotter leren maken.
  • Heb je pijn bij het spelen van akkoorden? Dat is perfect normaal want er staat nog niet genoeg eelt op je vingertoppen. Ook hier geldt dat tijd en oefening ervoor zal zorgen dat alles vlotter loopt.
  • Knip je vingernagels regelmatig. Het klinkt misschien stom, maar eens je het doet, zal je zeker het verschil merken.
  • Ontspan je! Een ontspannen gitarist zal minder verkrampen in de polsen en met meer genot spelen.

Het Am7 akkoord

Am7 is een variant van het basis Am-akkoord waarbij slechts één vinger veranderd terwijl de toon veel melancholischer wordt. Het schema hieronder toont hoe je het Am7 akkoord vormt. Het akkoordschema loopt omlaag van hoge e naar lage E. Per snaar voorzagen we welke vinger je het best gebruikt om op een aangename manier Am7 te spelen, maar natuurlijk doe je wat je zelf wil. Een 0 staat voor een open snaar, bij X sla je de snaar niet aan of demp je deze:Am7 gitaarakkoord

Am7  gitaarakkoord:

e – 0
B – wijsvinger op de eerste fret
G – 0
D – middelvinger of ringvinger op de tweede fret
A – 0
E – X

Video met uitleg

Hieronder zie je een video waarin we uitleggen hoe je het Am7 akkoord speelt.


Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

Bm7 akkoord
Cm7 akkoord
Dm7 akkoord
Em7 akkoord
Fm7 akkoord
Gm7 akkoord

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen


Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:
Reactie plaatsen