Cm7 akkoord op gitaar leren spelen: Online Muziek Academie
Cm7 akkoord gitaar

Cm7 akkoord gitaar

Als je al een ietwat gevorderde gitarist bent, weet je dat barré-akkoorden een ware nachtmerrie vormen voor veel gitaristen. Het Cm7 akkoord dat we in deze instructie bespreken, is er één die tot die nachtmerrie behoort. Maar voor voor we beginnen, zullen we enkele tips herhalen voor het spelen van barré-akkoorden. Wie uitgebreidere info wil, kan deze vinden in andere instructies op deze site. Daarna hebben we het over de vingerzetting bij het Cm7 akkoord (een simpele en barré-versie zullen de revue passeren). Daarna wijden we ook een stukje aan de regel van vijf bij het gitaarspelen.

Voor het starten van het Cm7 akkoord

Zoals eerder gezegd is Cm7 een barré-akkoord. Dit wil zeggen dat je met je wijsvinger een fret over de hele lengte van de hals ingedrukt houdt. Dit vergt wat oefening, maar wanneer je dit soort akkoorden onder de knie hebt, gaat een hele nieuwe wereld voor je open. In andere instructies hebben we al enkele tips meegegeven, maar de belangrijkste om in gedachten te houden vermelden we hier nog even:

  • Plaats je wijsvinger zo dicht mogelijk bij de fret en gebruik het harde -niet het vlezige- deel van je vinger. Zo vermijd je 'buzz' of gedempte tonen op plaatsen waar dat niet moet.
  • Houd je elleboog zo dicht mogelijk bij je lichaam en je pols zo recht mogelijk. Zo zorg je ervoor dat je niet verkrampt tijdens het spelen.
  • Blijven oefenen, je komt er wel. Barré-akkoorden zijn één van de moeilijkste technieken maar ze kunnen je gitaarspel wel naar een nieuw level tillen.

Twee mogelijkheden voor het Cm7 akkoord

Er zijn twee mogelijkheden om het Cm7 akkoord te spelen. Een eerste manier kan gezien worden als de 'beginner'-manier en hierbij speel je eigenlijk een beetje vals. Ben je klaar voor een uitdaging, kies dan meteen voor de barré-versie. De schema's hieronder tonen de vingerzetting bij het spelen van het Cm7 akkoord. De snaren lopen van lage E naar hoge e, zo lopen ze ook wanneer je van bovenaf naar de nek van je gitaar kijkt. Een nummer staat voor de fret die je indrukt, een X voor een snaar die je niet of gedempt speelt, een 0 staat voor een open snaar.

Makkelijk

e - 0
B - 0
G - 0
D - Middelvinger op de tweede fret
A - Ringvinger op de derde fret
E - X

Moeilijk (barré op derde fret) Cm7 gitaarakkoord

e - Wijsvinger op de derde fret
B - Middelvinger op de vierde fret
G - Wijsvinger op de derde fret
D - Ringvinger op de vijfde fret
A - Wijsvinger op de derde fret
E - X  


Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

Am7 akkoord
Bm7 akkoord
Dm7 akkoord
Em7 akkoord
Fm7 akkoord
 ✓ Gm7 akkoord

De regel van zes

Deze regel is een handig weetje: een noot op een snaar is dezelfde als de noot één snaar lager, zes frets hoger. Enige uitzondering op de regel is de G-snaar want op de D-snaar moet je slechts vijf frets hoger gaan om dezelfde toon te krijgen. Concreet nemen we het voorbeeld van fret 3 op de A-snaar, deze toon is net dezelfde als die van fret 8 op snaar E. Probeer dit met elke noot en het zal telkens werken. Waarom is dit nu handig om te weten? Wel, wanneer je een barré-akkoord speelt en het voelt niet helemaal lekker, kan je het altijd op een andere snaar proberen. Zo zal je bijvoorbeeld voor Cm7 dezelfde toon krijgen wanneer je de barré start op de derde fret van de A-snaar als op de achtste fret van de E-snaar. Wie weet helpt dit je wel bij de volgende oefensessie. Daarnaast kan je deze kennis ook inzetten wanneer je op gehoor stemt: fret 5 op de E-snaar moet hetzelfde klinken als de open A-snaar en zo verder. Let wel dat fret 4 op de G-snaar dezelfde is als de open B-snaar.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Reactie plaatsen