- Wat is een Spaanse gitaar?
- Beginnende gitaristen
- Onderdelen van een klassieke gitaar
- Spaanse gitaar voor professioneel gebruik
- Verschillen met een flamenco gitaar
- Gitaar onderhouden
- Ontwikkeling van de Spaanse gitaar
- Klassieke gitaar kopen
- De online Muziek Academie heeft nu zijn eigen klassieke gitaar:
- Hier kun je hem bestellen en je krijgt er nu ook een gratis gitaarcursus bij t.w.v 69,95 dus wees er snel bij: Gitaar bestellen
- Online gitaarles volgen
- Hier kunnen wij je ook bij helpen
- Gerelateerde informatie
Klassieke gitaar
De klassieke gitaar, welke ook wel bekend staat als de Spaanse gitaar, is eigenlijk de gitaar zoals we hem nu kennen. Gitaren als de flamenco en de archtop zijn daarom ook uitgevonden op basis van de klassieke gitaar. Daarnaast beschikken al deze gitaren over nylon snaren in plaats van stalen.
Wat is een Spaanse gitaar?
De Spaanse of klassieke gitaar is een totaal andere gitaar in vergelijking tot de western of de elektrische gitaar. Het verschil zit hem vooral in de snaren, welke gemaakt zijn van nylon. Bij western gitaren als tevens de elektrische gitaren wordt er namelijk gebruik gemaakt van stalen snaren. Daarnaast zijn er ook verschillen in de klankkast van een Spaanse gitaar. Deze is namelijk een stuk kleiner en ook veel holler (hollow body). Vaak wordt deze gitaar gebruikt voor klassieke muziekstukken en/of voor flamenco muziek, maar soms ook gewoon voor de moderne stukken.
Beginnende gitaristen
Als beginnende gitarist is het verstandig om gewoon te beginnen met een Spaanse gitaar. De hals van deze gitaar is namelijk iets breder, waardoor je tijdens het spelen net wat meer ruimte hebt voor je vingers. Daarnaast is een bredere hals wel weer nadelig voor mensen met kleinere handen. Zoals eerder gezegd onderscheidt de klassieke gitaar zich door de nylon snaren. Voor beginners zorgen deze snaren voor minder aanslag op de vingers en tevens speelt het soepeler. Maar alsnog is het wennen en zal je na een gegeven moment eelt op de vingers krijgen, waardoor het spelen minder pijnlijk wordt. Ga bijvoorbeeld eens naar een muziekwinkel en geef aan welke muziekstijlen je graag wilt spelen, dan geven zij wel advies over de juiste gitaarkeuze.
Onderdelen van een klassieke gitaar
De klank van een klassieke gitaar wordt voornamelijk veroorzaakt door de kwaliteit van het bovenblad. Wanneer men kiest voor massieve onderdelen, welke beter vibreren, zal het geluid beter klinken. Naast een goede vibratie van het bovenblad moet deze ook erg stevig zijn in verband met de spanning van de snaren. Om aan al deze voorwaarden te voldoen kiest men voor bepaalde houtsoorten. Denk hierbij aan sparrenhout, Spaanse pijnboom of ceder. Daarentegen maakt men gebruik van palissanderhout voor de zijkanten als achterzijde van de klankkast. In sommige gevallen wordt het klankgat van de klassieke gitaar versierd met rozet. Deze manier van versiering is afkomstig uit de Moorse culturen.
Snaren voor een Spaanse gitaar
De snaren van een Spaanse gitaar hebben door de jaren heen een hele ontwikkeling doorgemaakt. Zo gebruikte men vroeger snaren, welke gemaakt waren van schapendarm. Ongeveer rond 1930 is men pas overgestapt op nylon snaren. Deze snaren waren in verhouding goedkoper en bleven tevens langer gestemd. Daarnaast zijn de drie bovenste snaren (E, A, D) omwikkeld met materialen als staal of nikkel. Bij de onderste snaren (G, B, E) is er geen sprake van een omwikkeling met andere materialen. Het volume van een Spaanse gitaar staat in verband met de spanning van de snaren. Zo zijn er snaren verkrijgbaar met verschillende ‘tensions’ (spanningen). Hierdoor kun je dus eigenlijk zelf het volume bepalen van jouw gitaar. Ook kun je door middel van de spanning de soepelheid van het spelen bepalen. Zo vereisen snaren met een hoge spanning meer kracht van de gitarist, wat in sommige gevallen nadelig kan zijn.
Spaanse gitaar voor professioneel gebruik
Als men het heeft over een professionele gitaar, dan wordt er vaak een concertgitaar bedoeld. Dit zijn eigenlijk Spaanse gitaren, welke handgemaakt worden door een erkende gitaarbouwer. Deze gitaarbouwers zijn over de hele wereld te vinden en dus niet alleen in Spanje. Wanneer je een concertgitaar wil kopen speelt het merk en de prijs haast geen rol. Het is vooral de beleving van de gitarist en of hij/zij de klank mooi vindt. Daarnaast mag je het volgende verwachten als je kiest voor een professionele gitaar:
- Goede toonkwaliteit en klankbalans
- Goede projectie van het geluid
- Perfect afgestelde snaren voor een goed volume
Verschillen met een flamenco gitaar
Een akoestische gitaar, zoals de Spaanse gitaar is met name bekend in de klassieke muziek. Wanneer een gitarist flamenco wil spelen is een klassieke gitaar echter niet geschikt en daarom maakt men gebruik van de flamenco gitaar. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een klassieke (concert)gitaar en deze flamenco gitaar? Nou als men deze twee gitaren vergelijkt zijn de volgende verschillen te herkennen:
- Een flamenco gitaar is lichter in gewicht;
- De klankkast van een flamenco gitaar is ongeveer 2,5 centimeter minder diep;
- De afstand van de snaren tot de klankkast is kleiner dan bij een klassieke gitaar;
- Flamenco gitaarbouwers maken vaak gebruik van lichte houtsoorten (cipres, ceder etc.);
- Flamenco gitaren beschikken over een slagplaat (vaak van plakplastic);
- Een concertgitaar is veel dikker.
De verschillen die hierboven puntsgewijs zijn vermeld gaan vooral op voor de ‘blanca’ (flamenco gitaar met lichte kleuren). Toch maken flamencogitaristen steeds vaker gebruik van de ‘negra’ (donkere kleuren), welke minder volume produceert. Echter maakt men steeds vaker gebruik van klankversterking, waardoor het geluidsvolume niet erg belangrijk meer is. Er wordt in dit geval vooral gekozen voor een gitaar met een mooie warme klank.
Gitaar onderhouden
Het onderhouden van een klassieke gitaar is erg belangrijk om een lange levensduur te garanderen. Hierbij moet je als gitarist letten op een aantal aandachtspunten, welke van invloed kunnen zijn op de klank van de gitaar. Zo kan bijvoorbeeld extreme kou of hitte schadelijk zijn voor de gitaar. Daarnaast is droogte ook een veel voorkomende oorzaak. Vaak heeft dit te maken met de locatie waar de gitaar wordt neergezet na het spelen. Denk hierbij aan plekken als een stoffige zolderkamer of dicht bij een verwarming. Wat kan de eigenaar van de gitaar zelf doen? Het regelmatig stemmen van de gitaar als het schoonmaken zijn de voornaamste taken als het gaat om onderhoud. Maak bij het schoonmaken wel gebruik van een zachte doek om krassen te voorkomen.
Ontwikkeling van de Spaanse gitaar
De eerste klassieke gitaren werden gemaakt in Italië, Duitsland en Frankrijk. Dit was ongeveer rond de achttiende eeuw toen men vooral experimenteerde met zes-snarige gitaren. In 1825 werden er pas echt zes-snarige gitaren gemaakt door ‘Lacote’ (bekende gitaarbouwer). Toch zijn dit nog niet de gitaren, die we nu kennen. Van deze eerste exemplaren is de klankkast namelijk smaller en tevens kleiner. In 1860 kwam de Spanjaard Antonio de Torres met een nieuw ontwerp om de klankkast te vergroten. Hierdoor werd met name het volume van de Spaanse gitaar veel groter. Dit waren de laatste wijzigingen, waardoor de klassieke gitaar van nu nog steeds op deze manier wordt gebouwd.
Klassieke gitaristen
Door de jaren heen zijn er door verscheidende klassieke gitaristen muziekstukken voor de gitaar geschreven. Hieronder staan de meest bekende gitaristen per tijdperk genoteerd:
- 17e eeuw: Robert de Visée en Johann Sebastian Bach
- 18e eeuw: Fernando Carulli, Fernando Sor, Mauro Giuliani en Matteo Carcassi
- 19e eeuw: Robert Schumann en Franciso Tarrega
- Bekende klassieke gitaristen: John Williams, Juliam Bream en Ana Vidovic
Varianten van de klassieke gitaar
Er kan wel gezegd worden dat de klassieke gitaar de voorvader is van alle andere gitaren. De latere varianten van de Spaanse gitaar: flamenco , archtop en steelstring zijn namelijk afgeleid van deze eeuwenoude gitaar. Eigenlijk vallen onder de benaming ‘klassieke gitaar’ ook de vihuela (vier- en vijfsnarige gitaren), rennaissanceluit, romantische gitaar en de barokluit.
Klassieke gitaar kopen
Met name worden gitaren gekocht op basis van de klank. Zo is het ook bij de Spaanse gitaar, welke vaak wordt gekozen vanwege de mooie heldere klank. Tegenwoordig is deze gitaar te verkrijgen bij de meeste muziekwinkels voor een prijs tussen de 75 en 15.000 euro. Waarom de prijzen van Spaanse gitaren zo verschillen heeft voornamelijk te maken met de bouw. Zo worden sommige gitaren machinaal geproduceerd, wat natuurlijk veel voordeliger is dan een handgemaakte gitaar van een bekend merk. Een klassieke gitaar kopen doe je op gevoel, want de ene gitaar is de ander niet. Bespeel eens verschillende gitaren en let hierbij op de klank, snaren, gewicht etc. Soms zijn de snaren niet goed afgesteld, waardoor de gitaar anders kan aanvoelen. In dit geval is het verstandig om in de winkel te vragen of ze deze eerste willen bijstellen.
Verschillende prijsklassen
Het kopen van een Spaanse gitaar is afhankelijk van het budget van de gitarist. Om je wegwijs te maken in de mogelijkheden om toch een kwalitatief goede gitaar te kopen kan het volgende interessant zijn:
- Vanaf 50 tot 500 euro: merken als Motion, Yamaha en Alhambra
- Vanaf 500 euro: Manuel Rodriguez en Alhambra
- Vanaf 1.500 tot 2.000 euro: gitaren welke grotendeels handgebouwd zijn, maar waarvan de afwerking wordt gedaan in een fabriek.
- Vanaf 3.500 euro: volledig handgebouwde gitaren
De online Muziek Academie heeft nu zijn eigen klassieke gitaar:
Hier kun je hem bestellen en je krijgt er nu ook een gratis gitaarcursus bij t.w.v 69,95 dus wees er snel bij: Gitaar bestellen
Online gitaarles volgen
Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
- Leer gitaar spelen in je eigen tempo
- Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
- Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
- Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen
Hier kunnen wij je ook bij helpen
Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen: