Een resonator gitaar is een akoestische gitaar waarbij het geluid versterkt wordt door zogenaamde conussen (metalen gitaarelementen in de vorm van een kegel). Veelal worden deze conussen gewoon resonatoren genoemd, waaraan de resonator gitaar zijn naam te danken heeft. Zoals je in de afbeelding hiernaast kunt zien worden de resonatoren in de klankkast geplaatst. Resonator gitaren hebben in tegenstelling tot andere akoestische gitaren een veel harder geluid. Daarnaast wordt de resonator gitaar met name gebruikt in de blues en country muziek, waarvoor het metaalachtige geluid uitermate geschikt is.
Resonator gitaar bespelen
Een resonator gitaar kan op verschillende manieren bespeeld worden. De gitarist kan er namelijk voor kiezen om met een plectrum, fingerpicks(slide) of alleen de vingers de gitaar te bespelen. Omdat resonator gitaren in een akkoord worden gestemd is het gebruik maken van fingerpicks in dit geval eenvoudiger. Mede hierdoor is dit snaarinstrument erg populair bij muziekstijlen als country en blues.
Ook wordt een resonator gitaar gebruikt om bluesgrass (Amerikaanse muziekstijl) muziek te maken. Zo maken bluegrass gitaristen voornamelijk gebruik van resonator gitaren van het merk Dobro. Daarentegen geven de blues gitaristen meer de voorkeur aan de snaarinstrumenten van het merk National, welke vaak met fingerpicks worden bespeeld. Tegenwoordig wordt de resonator gitaar voor meerdere muziekstijlen gebruikt en is ervan dit onderscheidt niet meer sprake.
In welke positie kan de resonator gitaar worden bespeeld?
In de meeste gevallen krijgt de resonator gitaar een horizontale positie (op de schoot van de gitarist) net als bij een lapsteel gitaar. Resonator gitaren, welke een ronde hals hebben, worden net als bijvoorbeeld een Spaanse gitaar ook in de traditionele positie bespeeld.
Bekendste merken
De meest bekende gitaarbouwer van resonator gitaren is Dobro. In de volksmond wordt de resonator gitaar, dan ook wel Dobro gitaar genoemd. Naast het merk Dobro zijn er nog de volgende twee merken: National en Regal.
Dobro is sinds 1993 onderdeel van de Gibson Guitar Corporation;
Het merk National wordt gebruikt door National Reso-Phonic gitaren, welke is opgericht in 1987.
Regal is sinds 1987 een merknaam van Saga muziekinstrumenten.
Constructie
Resonator gitaren zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Qua constructie wordt er meestal onderscheidt gemaakt op basis van de hals. Er zijn namelijk gitaren met zowel een rechthoekige als ronde hals. Zoals eerder werd gezegd wordt een resonator gitaar met rechthoekige hals van bovenaf bespeeld (schoot van de gitarist). Gitaren met een ronde hals worden gewoon op de normale manier bespeeld, maar soms ook in een liggende positie.
Klankkast
De klankkast van een resonator gitaar kan naast hout ook gewoon uit metaal bestaan. Ook heeft deze gitaar net als bij een archtop gitaar twee klankgaten. In dit geval zijn de klankgaten gemaakt aan de bovenkant van de gitaar (aan beide kanten van de hals èèn). De vorm van deze klankgaten is per gitaar verschillend en kan zowel rond zijn als in de vorm van een f-sleutel.
Een standaard resonator gitaar heeft metalen resonatoren en een houten klankkast. Bij andere akoestische gitaren heeft de gehele klankkast invloed op het geluid. De keuze van de houtsoort is hierbij erg belangrijk, omdat esdoorn anders klinkt dan bijvoorbeeld mahonie. Bij resonator gitaren zorgt de resonator kegel voor het geluid en zijn de omringende materialen minder belangrijk.
Resonator kegel
Wanneer de gitarist de snaren van een akoestische gitaar bespeeld begint het bovenblad te trillen. Bij een resonator gitaar zit de resonator kegel onder de snaren, welke dienen als een soort van luidspreker. Als de resonator gitaar wordt bespeeld zal de resonator gaan trillen, waardoor er geluid uit de klankgaten komt. Door onder andere de resonator kegel heeft het geluid meer volume en tevens een eigen unieke toon.
Drie modellen
Resonator gitaren zijn er in drie modellen: Tri-cone, Single-cone (biscuit) en Single cone inverted (spin). Een korte beschrijving van elk model vind je hieronder:
Tri-cone
Deze resonator gitaar heeft drie resonatoren (conussen) en is ontworpen door het merk National. De conussen zijn verbonden met een metalen staaf, welke een vorm heeft van een T. De naam Tri-cone is dan ook afgeleid van deze constructie (resonatoren en brug). Het bouwen van een Tri-cone resonator gitaar is erg moeilijk en tevens duur. Daarnaast is het geluid van deze gitaar wel van een hoogwaardige kwaliteit in tegenstelling tot de andere modellen.
Single-cone (biscuit)
Ook een model van het merk National. Deze is uitgerust met èèn conus/resonator, welke hol is. De brug van dit model is niet van metaal, maar van hout en heeft een ronde voet (lijkt op een biscuit koekje). Het ontwerp van de Single-cone is veel eenvoudiger en goedkoper te maken. Daarnaast zorgt een enkele resonator kegel ervoor dat het geluid harder klinkt, waardoor dit model erg populair is bij blues spelers.’
Single-cone inverted (spin)
Het Single-cone inverted model is ontworpen door het merk Dobro. Bij dit model staat de resonator kegel andersom en is hol. De brug heeft de vorm van een spinnenweb (spin) en staat in contact met meerdere delen van de kegel. Bij een Single-cone (biscuit) staat de brug alleen in contact met de top van de kegel. Het geluid dat deze Dobro gitaar maakt is bijna niet te vergelijken met de andere twee modellen.
Resonator gitaar kopen
Het kopen van een resonator gitaar hoeft in eerste instantie geen grote investering te zijn. De goedkopere varianten zijn te verkrijgen voor een bedrag gelegen tussen de 200 a 300 euro. Wanneer je een resonator gitaar koopt van deze prijsklasse, dan kan het volgende zich voor doen: slechte afwerking, rammelend geluid en soms moeilijk om te bespelen. Voor de echte kwalitatieve resonator gitaren betaal je al gauw 500 euro of meer.
Online gitaarles volgen
Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
Leer gitaar spelen in je eigen tempo
Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
Gerrit Groeneveld
op 06 Jun 2022