Fingerpicking is een speeltechniek op je gitaar. Je kunt de snaren op je gitaar aanslaan maar je kunt ze ook met je vingers, apart bespelen. Deze ‘tokkeltechniek’ wordt ook wel fingerpicking genoemd.
Fingerpicking kan je doen met alleen je vingertoppen maar ook in combinatie met een plectrum. Anderen gebruiken ook wel hun vingernagels of zelfs speciale vinger plectrums.
Wanneer wordt fingerpicking gebruikt?
Fingerpicking is een techniek die gebruikt wordt in verschillende muziekstijlen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan folkmuziek, de blues, country of rockmuziek.
Fingerpicking wordt vooral gebruikt bij de akoestische gitaar en de klassieke gitaar. Ook bij een elektrische gitaar is het mogelijk, maar dit wordt veel minder toegepast. Met fingerpicking kan je de melodie en de begeleiding tegelijk spelen. Eigenlijk vergelijkbaar met pianospelen. Je creëert zo een vol geluid met jouw gitaar.
Hoe werkt fingerpicking?
Bij fingerpicking ‘pluk’ je met je vingers aan de snaren. Deze manier van gitaar spelen is uit Amerika overgewaaid en laat eigenlijk het werk van twee gitaren door één gitaar uitvoeren. De melodie wordt hierbij op de 3 hoogste snaren gespeeld. Je gebruikt hiervoor drie vingers, je pink wordt niet gebruikt. De melodie begeleiding wordt door de duim gespeeld, op de laagste 3 snaren.
Op bladmuziek kan je dit zien aan de muzieknoten met hun been omlaag, deze zijn voor de duim. De muzieknoten met hun been omhoog worden door de vingers gespeeld. Elke vinger heeft dus eigenlijk een eigen partituur. Dat kan in het begin knap lastig zijn. Maar met wat oefening gaat het je zeker lukken.
Fingerpicking met 4 vingers wordt niet door elke gitarist toegepast. Er zijn er ook die maar met twee vingers spelen, de duim en wijsvinger bijvoorbeeld.
Voordelen van fingerpicking
De voordelen van fingerpicking zijn dat je niet naast elkaar liggende snaren tegelijk kunt spelen. Ook kan je op deze manier makkelijker gebroken akkoorden spelen. Of de melodie en de baslijn in één keer spelen.
Bij deze stijl heb je geen plectrum nodig, je slaat de snaren dan ook minder hard aan, waardoor een heel ander geluid geproduceerd wordt. Let er wel op dat je deze gitaartechniek bij voorkeur toepast op een gitaar met nylon snaren.
Je kunt ook je vingernagels gebruiken, maar dan moet je wel zorgen voor sterke nagels.
Nog een voordeel van fingerpicking, je snaren krijgen veel minder te verduren, en gaan daardoor langer mee.
Gitaartechnieken combineren
Wanneer je wat verder bent met je gitaarlessen zal je er veel plezier aan beleven om meerdere gitaartechnieken te combineren. Zeker in gitaarsolo’s zal je diverse combinaties van gitaartechnieken tegenkomen. Door allerlei gitaartechnieken goed onder de knie te krijgen wordt gitaar spelen steeds leuker. Je zult steeds meer verschillende stijlen kunnen spelen en echt een eigen draai aan je gitaarspel kunnen meegeven.
Wil jij jouw gitaartechnieken bijschaven of meer verschillende gitaartechnieken leren? Volg dan onze online gitaarlessen. Door middel van duidelijke video’s zal onze ervaren gitaardocent jou alle fijne kneepjes leren. Welke van jou favoriete nummers kan jij binnenkort spelen?