D7 Akkoord spelen op je gitaar: Online Muziek Academie
D7 akkoord gitaar

D7 akkoord gitaar

Het D7 akkoord is een variatie op het gewone D akkoord, het heeft net even een andere toonkleur maar telt evengoed gewoon als een D akkoord. Het D7 akkoord wordt veel gebruikt in de blues. Door toevoeging van de vierde noot ontstaat een soort gevoel van ‘wrijving’ en dat geeft deze klank een bluesy sound. Het D7 akkoord wordt ook vaak gebruik om een G akkoord in te luiden (de tonic), dit omdat het D7 akkoord net iets meer naar de G neigt dan het reguliere D akkoord. De overgang naar de G zal zo net even wat logischer klinken.

Septiem

Het D7 akkoord wordt ook wel een septiem akkoord genoemd. Waar reguliere akkoorden worden opgebouwd uit drie noten wordt het septiem akkoord opgebouwd uit vier noten: root, grote terts, een reine kwint en een kleine septiem. Er wordt eigenlijk een zevende noot uit de toonladder toegevoegd. Het D7 akkoord bestaat uit de noten: D – F# - A – C en deze vallen binnen de G majeur toonladder. De C noot is hierbij de zevende noot en deze bepaalt dat het om een septiem akkoord gaat.

Vingerzetting D7 akkoord

Het D7 akkoord is vrij gemakkelijk aan te leren, het is namelijk een gespiegelde versie van het gewone D akkoord, de vingerzetting van het D7 akkoord is als volgt:Akkoorddiagram D7 akkoord

D7 akkoord
E Ringvinger op de 2de fret
B Wijsvinger op de 1ste fret
G Middelvinger op de 2de fret
D 0
A X
E X

Het D7 akkoord wordt alleen gespeeld op de onderste vier snaren, dit zijn dunste snaren op de gitaar. Zorg er dus voor dat bij de aanslag de bovenste twee snaren (de dikke) gedempt worden door de palm van je rechterhand. Het D7 akkoord kan ook op andere posities op de hals gespeeld worden, maar we houden het voor nu even bij het open akkoord.


Krijg het D7 akkoord in de vingers

Oefen de greep van dit akkoord een aantal keer om hem je eigen te maken. Het is een goede oefening om de greep te pakken en dan goed te controleren of je vingers goed staan. Dit doe je door de snaren één voor één aan te slaan. Ze zouden allemaal helder moeten klinken, met uitzondering van de bovenste twee snaren (E en A). Klinkt een snaar dof of ratelend verplaats dan je vinger totdat deze snaar ook helder klinkt. Als alle vingers goed staan dan laat je het akkoord weer los, schud nu even je hand uit en pak het akkoord opnieuw, probeer hierbij in één keer je vingers op de goede plek te zetten. Controleer weer alle snaren, corrigeer waar nodig en herhaal voorgaande stappen. Doe dit net zo lang totdat het akkoord in je vingers zit. Nu ben je er aan toe om dit akkoord toe passen in jouw muziek. En vergeet natuurlijk niet de vingers goed te ontspannen, van krampachtig gitaarspelen wordt niemand blij.

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

A7 Akkoord gitaar
B7 Akkoord gitaar
C7 Akkoord gitaar
E7 Akkoord gitaar
F7 Akkoord gitaar
G7 Akkoord gitaar

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Reactie plaatsen