Waar de basisakkoorden zoals A, D en E relatief eenvoudig te spelen zijn, worden andere akkoorden al gauw een stuk moeilijker. Wat ook opvalt, is dat er dan meer komt kijken bij het spelen van bijvoorbeeld mineur- of septiemakkoorden. Bij de basisakkoorden is het verschil vaak niet meer dan het verplaatsen van een vinger. Bij andere akkoorden komt hier toch meer bij kijken. Het B7 akkoord is hierop geen uitzondering. Niet alleen is de vingerzetting compleet anders dan bij het gewone B-akkoord, maar je slaat zelfs andere snaren aan! Maar uiteindelijk zal je horen, dat de grondtoon van het akkoord dezelfde is.
Het septiemakkoord
Waar het gewone B-akkoord en het Bm akkoord nog op elkaar lijken, speel je het B7 akkoord behoorlijk anders. In tegenstelling tot de eerste twee gebruik je bovendien een snaar meer, ook de A-snaar wordt aangeslagen. Toch bereik je met deze compleet verschillende speelwijze dezelfde grondtoon, met de meer complexe en harmonische klank van het septiemakkoord. Het leren spelen van dit akkoord is een duidelijke verrijking voor je kennis als gitarist, en laat horen dat je al de nodige stappen onderneemt in je muzikale vorming.
Hoe zet je de vingers bij het B7 akkoord
Hoe en waar je je vingers moet zetten om dit akkoord te spelen, kun je in onderstaande tabel terugzien. De snaren zijn aangegeven vanaf de hoge E omlaag naar de lage E, zodat je de snaren ziet zoals op de hals van de gitaar. Per snaar is ingevuld waar je je vingers op de frets moet zetten, en welke vinger de voorkeur heeft. Een X bij de snaar geeft aan, dat je de snaar niet gebruik (en niet mag horen), een 0 staat voor open aanslaan zonder vingerzetting.
B7 akkoord gitaar E – Pink op de tweede fret B - 0 G - Ringvinger op de tweede fret D - Wijsvinger op de eerste fret A - Middelvinger op de tweede fret E – X
Gebruik van je vingers
Zoals je ziet, heb je bij de B-akkoorden alle vingers nodig. Welke vingers je gebruikt kan voor iedereen verschillend zijn, maar dit is de meest voorkomende methode. Als je vingers bijvoorbeeld korter of minder flexibel zijn, kunnen andere vingerzettingen soms gemakkelijker zijn. Wat uiteindelijk het belangrijkste is, is dat je de juiste tonen aanslaat en de overgang naar andere akkoorden soepel is. Oefen dit om het akkoord goed te leren spelen: begin met akkoorden die er qua vingerzetting dichtbij liggen en breid dit uit. Hou je pols goed ontspannen, grijp de hals niet krampachtig vast. Op die manier blijven je vingers soepeler en zal het gitaarspelen minder onprettig aanvoelen. Een goede tip is ook het kort knippen van je vingernagels, zodat je vingertoppen stevig op de frets kunnen staan. Op onze website staan veel tips voor gitaarspelen en de verschillende akkoorden zoals het barré akkoord, open akkoord, gesloten akkoord en powerakkoord.
Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
Leer gitaar spelen in je eigen tempo
Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden