Wanneer je je verdiept in de iets minder voorkomende akkoorden die anderzijds wel zeer handig zijn om te kennen, zou het kunnen dat je versteld staat van de moeilijkheidsgraad van sommige van die akkoorden. Zeker als het gaat over de mineur 7 akkoorden. Als dat het geval is, hebben we goed nieuws voor je: Dm7 akkoord is helemaal niet zo moeilijk! Een heuse verademing en een moment om je vingers uit de knoop te halen.
Verschil tussen akkoorden
Aangezien het helemaal niet zo moeilijk is om Dm7 akkoord uit te leggen, nemen we de tijd om het verschil tussen open en 'gesloten' akkoorden duidelijk te maken. Je kan Dm7 namelijk op deze twee manieren spelen, we zullen dan ook het akkoordschema voor beide manieren voorzien. Daarna geven we nog aan welke akkoorden in de buurt van Dm7 liggen en dus voor een makkelijke overgang kunnen zorgen.
Open en 'gesloten' akkoorden
Open akkoorden zijn ook wel gekend als de 'beginner'-akkoorden. De akkoorden die je snel onder de knie hebt en een hele hoop liedjes mee kan spelen. Je hoort ze vaak voorbijkomen bij kampvuren (iedereen kent wel een populaire knul die zijn gitaar enkel gebruikt om A, G en D akkoorden te spelen). Open akkoorden bevinden zich voor het overgrote deel binnen de eerste drie frets van de gitaarnek. Een open akkoord dankt zijn naam aan het feit dat bepaalde frets niet worden ingedrukt en dus open worden gelaten. Deze akkoorden klinken ook 'open' omdat de snaren volledig vrij trillen.
Gesloten akkoorden
Als je open akkoorden hebt, is het logisch dat er ook 'gesloten' akkoorden bestaan. Dat is ook zo, maar we noemen ze anders en delen ze op in powerchords en barré-akkoorden. Zowel bij powerchords als bij barré-akkoorden worden er geen open snaren gelaten Bij een powerchord speel je een grondtoon, zijn kwint en soms het octaaf van die grondtoon. Voor wie dit als Chinees klinkt, namen we een schema op met enkele uitgetekende powerchords (het nummer is de fret die je indrukt), je zult vast wel snel het patroon herkennen.
e - X | X | X B - X | X | X G - X | X | 7 D - 5 | 8 | 7 A - 5 | 8 | 5 E - 3 | 6 | X
Over barré-akkoorden hebben we het in andere instructies al uitgebreid gehad. Daarom geven we hier enkel nog eens de basis mee: een barré-akkoord is een akkoord waarbij je met je wijsvinger een bepaalde fret over de hele lengte van de gitaarnek ingedrukt houdt. Je andere vingers gebruik je dan om de rest van het akkoord te vormen.
Dm7 akkoord gitaar
Zoals gezegd is het Dm7 akkoord redelijk simpel. Daarom nemen we hier akkoordschema op van de open en gesloten versie van dit akkoord. Telkens vermelden we op welke fret je welke vinger moet plaatsen, 0 is een open snaar, X een gedempte snaar.
1) Open akkoord
e - Middelvinger op de eerste fret B - Wijsvinger op de eerste fret G - Ringvinger op de tweede fret D - 0 A - X E - X
e - Wijsvinger op de vijfde fret B - Middelvinger op de zesde fret G - Wijsvinger op de vijfde fret D - Ringvinger op de zevende fret A - Wijsvinger op de vijfde fret E - X
Akkoordovergangen
Vanuit het Dm7 akkoord kan je perfect overgaan naar D mineur en F majeur (hier plaats je gewoon je pink op de derde fret van de D-snaar et voilà). Zo heb je in geen tijd een gevoelig nummertje gecomponeerd dat de populaire knul die we eerder beschreven zijn gitaar in het vuur doet gooien.
Online gitaarles volgen
Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
Leer gitaar spelen in je eigen tempo
Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden