In de muziek bestaan er duizenden akkoorden die gebruikt kunnen worden, maar gelukkig zijn vier akkoorden vaak al genoeg om veel verschillende liedjes te spelen. Om bij het begin te beginnen, zijn akkoorden een samenklank van drie of meer tonen. Bij een gitaar ontstaan deze tonen door het aanslaan van snaren. Wanneer je bijvoorbeeld drie snaren aanslaat en dus meerdere tonen combineert, speel je een akkoord. Verschillende akkoorden zorgen dus voor verschillende tonen en verschillende samenklanken.
Veel mensen zoeken op ‘akkoorden gitaar’, terwijl de akkoorden ook wel gitaarakkoorden worden genoemd. Gitaarakkoorden leren is de basis wanneer je begint met een online gitaarcursus, daarom besteden wij extra veel aandacht aan gitaarakkoorden. Na het lezen van deze pagina weet je:
- Wat gitaarakkoorden zijn;
- Welke gitaarakkoorden er zijn;
- Hoe je gitaarakkoorden leest en schrijft.
Ontdek de Geheimen van Gitaarakkoorden – Meld Je Nu Aan!
Wat zijn gitaarakkoorden?
Als minimaal 3 tonen tegelijk gespeeld worden noem je dit een akkoord (op een gitaar noem je dit een gitaarakkoord). Een toon creëer je door je pink, wijs, middel- en ringvinger te plaatsen op de fretten van de hals van de gitaar. De dikte en spanning van de snaar is niet door de gitarist te beïnvloeden tijdens het spelen, maar de lengte van de snaar wel. Door de vingerzetting op de fretten bepaal je of een snaar korter wordt. Hoe dichter de vingerzetting op de fretten bij de klankkast hoe hoger de toon. Een aantal eigenschappen van snaren zijn:
- Hoge toon: dunne, strakke en korte snaar.
- Lage toon: dikke, slappe en lange snaar.
Welke gitaarakkoorden zijn er?
Er zijn tienduizenden gitaarakkoorden, gelukkig zijn 4 akkoorden al voldoende om de meeste liedjes te kunnen spelen. Een aantal bekende of minder bekende akkoorden kunnen zijn: Am, E7, Bsus4 en het Edim gitaarakkoord. Het ziet er allemaal onlogisch uit, maar daar wordt verandering in gebracht. Het draait namelijk allemaal om de basis gitaarakkoorden. De basis gitaarakkoorden van C t/m B zijn ook wel te vergelijken met het bekende rijtje: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si.
De basis gitaarakkoorden zijn:
- A akkoord gitaar (La)
- B akkoord gitaar (Si)
- C akkoord gitaar (Do)
- D akkoord gitaar (Re)
- E akkoord gitaar (Mi)
- F akkoord gitaar (Fa)
- G akkoord gitaar (Sol)
Als je nu eens gaat kijken naar al die gitaarakkoorden, dan zie je duidelijk dat deze symbolen altijd beginnen met de letters A,B,C,D,E,F en G. Bijvoorbeeld het Bm, Asus4 en E7 akkoord. De basisakkoorden zijn een akkoord op zichzelf en hebben een bepaalde vingerzetting. De letters of getallen achter deze akkoorden geven eigenlijk simpel gezegd een kleine verandering ( of variatie) aan de A,B,C,D,E,F en G akkoorden. Als je alle akkoorden voluit schrijft worden ze te lang, daarom gebruiken we een afkorting (symbolen). Zo is een ‘Bm akkoord’, eigenlijk een B mineur akkoord. Dit geldt ook voor een ‘Cm akkoord’, welke dan een C mineur akkoord is en ga zo maar door. Hieronder een lijstje met een aantal symbolen en hun betekenis:
Betekenis | Symbool (A akkoord als basis) |
Majeur drieklank | A |
Mineur drieklank | Am of A- |
Verminderde drieklank | Adim |
Overmatige drieklank | A+ of A+5 |
Sus-akkoord met grote secunde | Asus2 |
Sus-akkoord met reine kwint | Asus4 |
Dominant-septiem | A7 |
Mineur-septiem | Am7 |
Majeur-septiem | Amaj7 |
Halfverminderd septiem | A Ø of Am 7-5 |
Verminderde septiem | A⁰ of Cdim 7 |
Powerchard | A5 |
Bekende akkoorden
Er zijn een aantal bekende akkoorden. De akkoorden die hieronder weergegeven zijn zul je vaker tegenkomen tijdens het gitaar leren spelen.
- 7-akkoord: dit akkoord kan worden gebruikt als overgangsakkoord.
- Majeur-akkoorden: deze akkoorden klinken erg vrolijk. Plaats je ringvinger in het derde vakje van de dunne E-snaar.
- Mineur-akkoorden: deze akkoorden klinken erg droevig. Plaats je middelvinger in het tweede vakje van de dikke E-snaar.
Word Een Akkoordenmeester – Begin Je Reis Nu!
Open akkoorden
Een open akkoord is een akkoord die wordt gespeeld in de bovenste vijf vakjes (of beter bekend als frets). Dit zijn de vijf vakjes onder de topkam van de gitaar kop. De benaming ‘open akkoord’ heeft zijn naam te danken aan het open laten van bepaalde snaren tijdens het spelen, deze worden dus niet ingedrukt met de vingers.
Barré akkoorden
De benaming ‘barré’ in barré akkoord is een frans woord. Als je deze vertaald naar het Nederlands betekend het ook wel gedwarsboomd of versperd. Denk maar aan het woord ‘barriére’. Een barré akkoord is nodig, omdat een aantal klanken je vingers nogal op de proef stellen. Dan kan het zo zijn dat je vingers tekort komt. Gelukkig is een barré akkoord de oplossing, hierbij gebruik je één vinger om meerdere snaren in te drukken. Het is een vermoeiende fase tijdens het gitaar spelen, maar uiteindelijk werpt het zijn vruchten af.
Lezen van gitaarakkoorden
Er bestaan verschillende manieren om gitaarakkoorden te beschrijven. Op deze pagina behandelen we twee methodes: gitaar akkoorden diagram en de tab-methode. In onderstaand filmpje hebben we de basis akkoorden tegelijk in een gitaar akkoord diagram als zowel op de hals van de gitaar getoond.
Gitaar akkoord diagram
Het gitaar akkoord diagram is gebaseerd op de bovenste 5 fretten van de gitaarhals. Fretten zijn de horizontale staafjes die vakjes vormen op de gitaarhals. Het onder de kop gelegen dikkere staafje wordt geen fret genoemd, maar de topkam. De topkam is de bovenkant van het gitaar akkoord diagram.
De 6 verticale lijnen op het gitaar akkoord diagram zijn de snaren. De snaren van een gitaar zijn onder te verdelen in E-A-D-G-B-E. Een handig ezelsbruggetje hierbij is: Een Aap Die Geen Bananen Eet. Hierbij is de eerste E in de ‘een’ de dikke E snaar. En de laatste E in ‘eet’ de dunne E snaar.
Hou je linkerhand bij de hals van de gitaar en de rechterhand bij de klankkast. Nu kun je er vanuit gaan dat de bovenste snaar een dikke E-snaar is en de onderste een dunne E-snaar.
Op een gitaar akkoord diagram worden de gitaarakkoorden weergegeven. De rondjes die je ziet geven aan waar je vingers moeten worden ingedrukt. Het getal dat hier in staat geeft de vingerzetting aan. Hierbij is 1: wijsvinger, 2: middelvinger, 3: ringvinger en 4: pink. Dan heb je ook nog de ‘X’ en ‘O’. X geeft aan dat een snaar niet wordt meegespeeld en O geeft aan dat de snaar open wordt meegespeeld. Een gitaar akkoord diagram kan je dus vertellen:
- Welke snaren moeten worden ingedrukt in welk vakje;
- De vingerzetting van wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink op de snaren;
- Welke snaren worden meegespeeld en welke niet.
Zie ook: Hoe lees je gitaarakkoorden?
Tab-notatie
De ‘Tab’ in tab-notatie betekend ook wel tabulatuur. De tab-notatie geeft gitaristen de mogelijkheid om de muziek die ze spelen met een gitaar of basgitaar op te schrijven. De tab-notatie is uitgebreider dan het gitaar akkoord diagram. Daarom is het gitaar akkoord diagram vaak aan te raden voor beginners en de tab-notatie voor gevorderden. Een tablatuur kan je vertellen:
- Wat het ritme van een nummer is, lange en korte noten zijn te herkennen;
- Wanneer de plaatsing van een capo op de hals nodig is;
- Hoe de gitaar gestemd moet worden (staat het er niet bij ga uit van standaard stemming);
- Wanneer slides, hammer-on, pull-off, flageoletten en vibrato worden gebruikt;
- Welke noten moeten worden gespeeld, maar ook de positie en de snaar.
De tab-notatie kan bestaan uit 4 lijnen (basgitaar) of 6 lijnen (gitaar). De horizontale lijnen op de tab-notatie zijn de snaren. Vandaar dat een basgitaar 4 lijnen gebruikt en een gitaar 6 lijnen. Een tab-notatie heeft veel weg van het notenschrift alleen gebruiken we hier 4 of 6 lijnen i.p.v. 5. Aan de linkerkant van de 4 of 6 lijnen staat van boven naar beneden de letters T, A en B.
De 6 snaren zijn van boven naar beneden genummerd met de letters: E (dun), B, G, D, A en E (dik). Wanneer je nu de gitaar met de kopse kant aan de linkerkant van het tablatuur hebt liggen komen de snaren overeen. Een tablatuur wordt gelezen van links naar rechts. De nummers die achter de snaren verschijnen geven de positie oftewel het vakje aan die moet worden ingedrukt voor die snaar.
Zie ook: Gitaartabs leren lezen? Uitleg, tips + tab symbolen schema`s!
Akkoordenschema
Leer Gitaarakkoorden Met Gemak – Schrijf Je Vandaag In!
Begrippenlijst | |
Fretten | De horizontaal liggende streepjes op de gitaarhals, welke de hals opdelen in vakjes. |
Klankkast | Is het ronde gat in de body van de gitaar die het geluid versterkt wat met de snaren wordt gemaakt. |
Topkam | De topkam bevindt zich onder de kop van de gitaar en bovenaan de hals van de gitaar. De afstand tussen snaren en hals bepaald de topkam. |
Capo | Ook wel bekend als barréklem. Is een klem die wordt gezet op de bovenkant van de hals. Hierdoor kun je de snaren een aantal halve tonen hoger laten klinken. |
Kop | De kop is het geheel van de bovenkant van de gitaar waar ook de stemknoppen onder vallen. |
Hoe gebruik je gitaarakkoorden?
Om een akkoord te kunnen spelen, zet je je linkerhand (als je rechtshandig bent) op de hals van de gitaar. Hiervoor gebruik je de wijsvinger, de middelvinger en de ringvinger, die allemaal een andere snaar gebruiken.
Door je vingers op de snaren van het akkoord te drukken, kun je de juiste klank creëren. Op welke snaren je je vingers moet zetten, is dus afhankelijk van het akkoord dat je wilt spelen. Om vervolgens geluid te maken, ga je met de vingers van de rechterhand over de snaren bij het klankgat. Dit kan zowel in een vloeiende beweging, als door sommige snaren apart aan te raken. Je rechterhand bepaald dus het tempo en het volume van het geluid dat je creëert en je linkerhand bepaald welke toon en welk akkoord je gebruikt.
Bekijk onze cursussen om meer te leren over gitaarakkoorden!
Voor de beginnerscursus gitaar pagina:
Voor de tussenliggende gitaarcursus pagina:
Hier kunnen wij je ook bij helpen
Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen: