Gitaar merken | Gitaar merk vinden doe je met ons overzicht!
Gitaar merken

Gitaar merken

Opzoek naar een database aan gitaar merken? Dan bent u bij Uwgitaarlesonline.nl aan het juiste adres. Wij geven namelijk een handig overzicht met de belangrijkste gitaar merken. Dit zijn dan ook direct de beste gitaar merken. Elk gitaar merk heeft zo zijn goede eigenschappen en daarom behandelen we ze graag allemaal apart. We hebben de gitaar merken onderverdeeld in 4 categorieën. Dit is een onderverdeling in jaartallen waarin een bepaald gitaar merk vooral actief was of in groot is geworden. De jaartallen waarin we de gitaarmerken indelen zijn:

Gitaar merken

  • Jaren 80 & 90
  • Jaren 60 & 70
  • Jaren 40 & 50
  • Jaren 20 & 30

We hebben natuurlijk veel gitaar merken beschreven, maar het kan voorkomen dat het gitaar merk ontbreekt waar u naar opzoek bent. Als dit zo is dan kunt u ons bereiken via het contactformulier. Dan zullen we speciaal voor u dit merk toevoegen aan onze database. Nu eerst wat over elk gitaar merk. Wilt u meer weten klik dan op de bijbehorende rode button van het gitaar merk waar je meer over wilt weten. Dan wordt u vanzelf doorverwezen naar de pagina met alle informatie over dit merk.

Jaren 80 & 90

Eerst de gitaarmerken uit de jaren 80 & 90. De jaren 80 & 90 waren jaren waarin Nederland leed aan een grote economische recessie. De werkloosheid nam snel toe, maar toch waren er een aantal gitaar merken in de wereld die een doorbraak hadden. Dit waren de gitaar merken Alhambra, Gretsch en Stagg. De gitaar merken worden hieronder kort voor u beschreven. Daarnaast kunt u bepalen of u meer wilt weten over een specifiek gitaar merk.

Alhambra

Het gitaar merk Alhambra is begonnen in 1965 en heeft nu al meer dan 50 jaar ervaring met het vervaardigen van gitaren. Het bedrijf specificeerde zich op het produceren van de beste klassieke, flamenco en western gitaren in de wereld.

Gretsch

Gretsch is als gitaar merk best bijzonder en dat heeft een reden. Als je praat over een gitaar merk die zijn eigen stijl nastreeft dan is het gitaar merk Gretsch wel de beste die uit de bus komt. Gretsch produceert namelijk vele soorten gitaren die de vorm aannemen van een viool.

Stagg

Stagg produceert vele soorten gitaren. Denk maar aan de: klassieke, western en basgitaren. Daarnaast produceert het gitaar merk ook vele soorten accessoires. Te denken aan effecten, tassen, snaren en nog veel meer accessoires.

Jaren 60 & 70

De jaren 60 & 70 waren misschien wel mooie tijden voor de gitaren. Dit waren namelijk de tijden van de hippies. Met flowerpower, drugs en natuurlijk kon de gitaar niet ontbreken. Muziek was namelijk een heel belangrijk element in de hippie cultuur. Een aantal gitaar merken die in deze tijd vooral beroemd waren: Hudson, Hohner, Martinez, Richwood, Taylor en Yamaha. Lees alles over ieder merk hieronder in het kort.

Hudson

Het merk Hudson is een gitaar merk die we zeker niet kunnen vergeten. De Hudson gitaar body’s zijn gemaakt uit Europees sparrenhout of Braziliaanse palissander. In onze uitleg geven we meer informatie over het Hudson starterspakket. Vooral voor beginners erg interessant.

Hohner

Hohner is begonnen als harmonica fabriek en is uiteindelijk echt bekend geworden als gitaar merk. Het leuke is dat naast Hohner ook het merk Sonor gevestigd was in de fabriek waar Hohner zat. Uiteindelijk zijn Hohner en Sonor beide uitgegroeid tot een groot en bekend merk.

Martinez

Misschien verwacht je het niet, maar er zijn ook gitaar merken die afkomstig zijn uit China. Het merk Martinez is daar een goed voorbeeld van. Het bedrijf maakt alle gitaren met de hand. Ze produceren vele soorten gitaren, maar hun specialiteit ligt toch wel bij de klassieke gitaren.

Richwood

De gitaren van het gitaar merk Richwood zijn erg bekend. Gitaren worden al geproduceerd bij Richwood sinds 1979. Een ander bekende Richwood gitaar zijn de ‘Richwood master series’. Dit zijn handgemaakte akoestische gitaren. Bijvoorbeeld de 'dreadnought gitaren'.

Taylor

Het gitaar merk Taylor produceert zowel elektrische als akoestische gitaren. Degene die het bedrijf opgericht hebben zijn Kurt Listug en Bob Taylor. Het bedrijf is langzaam gegroeid en is nu al gevestigd in Mexico en California. Daar zal het vast niet eindigen, de bekendheid blijft groeien.

Yamaha

Het gitaar merk Yamaha is opgericht in 1887 door de oprichter Torakusu Yamaha. Het bedrijf is begonnen in het produceren van piano’s. Uiteindelijk na een lange tijd zijn hier dan ook de gitaren bij gekomen en andere instrumenten. Het merk ‘Yamaha’ is onder veel muzikanten heel erg bekend.

Jaren 40 & 50

De jaren 40 & 50 hebben een grote impact gehad op de oudere generatie. Vooral in 1945 toen de tweede wereldoorlog eindelijk voorbij was. De dagen na de bevrijding werden daarom groots gevierd met muziek. En waarmee maak je muziek? Juist! Een gitaar. Een aantal merken die vooral bekend waren in deze jaren zijn: Eko, Fender en Samick.

Eko

Het gitaar merk Eko is dan wel echt een bedrijf met een hart voor gitaren. Het is een echt gitaar merk met Italiaans bloed. De gitaren die ze produceren zijn vooral gericht op de verkoop naar het buitenland. Het bedrijf produceert vooral: klassieke, boog top, akoestische, elektrische en 12-snarige gitaren.

Fender

Fender is een echt Amerikaans gitaar merk. Het bedrijf is ook wel bekend onder de bedrijfsnaam Fender Musical Instruments Corporation (FMIC). Het bedrijf is opgericht na de tweede wereldoorlog in 1946 door de oprichter Leo Fender. Het bedrijf is door de jaren heen snel gegroeid.

Samick

Samick ook wel bekend als ‘Samick Musical Instrument Co’. Het bedrijf is bekend geworden als een piano merk. In de latere jaren heeft het bedrijf ervoor gekozen om ook nog gitaren te gaan verkopen. Zo werd Samick ook bekend als gitaar merk. Tot op de dag van vandaag is Samick erg populair.

Jaren 20 & 30

De jaren 20 & 30 komen net na het einde van de eerste wereldoorlog. Helaas begint eind 30e jaren de tweede wereldoorlog. Het land had te maken met grote armoede en alles moest weer langzaam worden opgebouwd. Een aantal merken die in deze moeilijke tijden begonnen waren: Dobro, Gibson, Ibanez en Martin. Gelukkig hebben ze standgehouden, waardoor ze ook na de tweede wereldoorlog gewoon bleven produceren.

Gibson

Als je opzoek bent naar het bekendste gitaar merk dan zit je hier goed, want Gibson is wel het meest bekendste gitaar merk die er is. Niet alleen is het één van de oudste gitaar merken, maar ook nog eens een gitaar merk die veel moeilijke tijden heeft doorgemaakt.

Ibanez

Ibanez is een echt Japans gitaar merk. Het bedrijf richt zich echt op de elektrische gitaren en heeft dat door de jaren dan ook bewezen. Daarnaast richt Ibanez zich ook veel op gitaar accessoires. Een aantal bekende gitaren zijn de: EW, SAGE en AW series.

Martin

Het gitaar merk is opgericht in 1833 door een Duitser. Martin heeft veel moeten doorstaan om te komen waar ze nu staan. Het bedrijf heeft vele oorlogen doorgemaakt, waaronder de eerste en tweede wereldoorlog.

Dobro

Dobro was en is nog steeds wel een bekend gitaar merk. Het bedrijf is opgericht door John Dopyera en George Beauchamp. De naam ‘Dobro’ is eigenlijk een afkorting van de naam ‘Dopyera brothers’. ‘Do’ van Dopyera en ‘bro’ van brothers. Uiteindelijk overgenomen door Gibson.

   Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Mirjam Willemsen
Door

Mirjam Willemsen

op 19 Jun 2020

Ik heb sindskort een gitaar in mijn bezit van het merk "Gumika" Het is een westerne gitaar dreadnought model. Ik kon bijna niets vinden van het merk, alleen dat het merk waarschijnlijk in de jaren 70/80 gema askt werd in een Japanse fabriek. Kennen jullie dit merk? Er zit een heel goed geluid in. Ben er benieuwd na en vroeg me af of jullie dit merk kennen.

Online Muziek Academie
Door

Online Muziek Academie

op 21 Jun 2020

Van het merk heb ik wel eens gehoord maar ik ken de gitaren zelf niet ik heb er althans nog nooit op gespeeld, maar als er een goed geluid in zit dan is dat helemaal top.

Van Riessen
Door

Van Riessen

op 01 Jun 2019

Beste onlinemuziekacademie Bij mijn vriendin is vannacht ingebroken en is de gitaar van haar net overleden man gestolen. Volgens haar man is het een dure gitaar ivm klankbord. Zij heeft nog wel paar foto’s ervan, maar ivm de aangifte en verzekering moet zij een merk weten. Maar op foto is maar een deel te zien van de papieren sticker in gitaar wasr waarschijnlijk het merk staat. Kunt u vanaf een foto zien welk merk het is??

Johan Koelewijn
Door

Johan Koelewijn

op 20 Jun 2019

Excuses voor de late reactie, maar wat vervelend. Als het nog nodig is kun je de foto naar ons mailen dan kunnen we er even naar kijken.

Reactie plaatsen