C7 Akkoord spelen op je gitaar: Online Muziek Academie
C7 akkoord gitaar

C7 akkoord gitaar

Het C7 akkoord is een van de meest voorkomende variaties van het C akkoord. Je komt het veel tegen in blues liedjes en oude classics (bijvoorbeeld Amazing Grace) en de vingerzetting is redelijk makkelijk als je hem eenmaal doorhebt!

Opbouw en klank C7 akkoord

Het C7 akkoord is opgebouwd uit een C majeur akkoord met een toegevoegde Bes (vaak geschreven als Bb). Het akkoord bestaat bestaat dus uit vier verschillende tonen en zal een beetje wrang klinken, alsof het ergens in wil oplossen. Dat komt door die Bes, die vlakbij de C zit en in muziektermen de ‘kleine septiem’ heet in dit akkoord. Als je al het G7 akkoord hebt geleerd, zul je merken dat daarin de F dezelfde rol vervult als de Bes in het C7 akkoord.

Vingerzetting voor het C7 akkoord

Per snaar staat van boven naar beneden vermeldt op welke fret welke vinger gezet moet worden. Een X geeft aan dat deze snaar niet aangeslagen wordt. Een nul geeft aan dat er een open snaar gespeeld wordt. Geen vinger op die fret dus.Akkoorddiagram C7 akkoord gitaar

E- 0
B- Wijsvinger op de eerste fret
G- Pink op de derde fret
D- Middelvinger op de tweede fret
A- Ringvinger op de derde fret
E- X

Vergeet niet je pols te ontspannen. Pak je de hals van de gitaar krampachtig vast, dan is gitaarspelen geen pretje. Ontspan, en je zult zien dat je vingers veel makkelijker bij de fretten komen!


Overgangen

Een van de belangrijkste aspecten van akkoorden leren is het leren van de overgangen. Je zult vast al snel doorhebben dat je alleen maar je pink van het fretboard hoeft te halen om terug te gaan naar een gewoon C akkoord. Ook het F akkoord is makkelijk te bereiken, want je kunt je ringvinger gewoon laten staan terwijl je middelvinger en pink van snaar wisselen en je wijsvinger zich daaronder uitstrekt over het fretboard. Als je dat een paar keer doet zul je misschien meteen ook al merken dat het C7 akkoord en het F akkoord heel goed samengaan. Dit komt doordat de C7 oplost in de F majeur. Als je een blues nummer in F zou spelen zou de C7 een van de laatste tonen zijn aan het einde van het refrein voor je weer terug gaat naar F. Probeer dit maar eens!

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

A7 Akkoord gitaar
B7 Akkoord gitaar
D7 Akkoord gitaar
E7 Akkoord gitaar
F7 Akkoord gitaar
G7 Akkoord gitaar

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academieheeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Reactie plaatsen