F7 Akkoord spelen op je gitaar: Online Muziek Academie
F7 akkoord gitaar

F7 akkoord gitaar

Het F7 akkoord is de meest gangbare extensie van het gewone F majeur akkoord. Het wordt niet heel veel gebruikt in popmuziek, maar je komt het vaker tegen in meer blues-achtige liedjes (bijvoorbeeld Sitting, Waiting, Wishing van Jack Johnson) en nummers uit de jaren 60 en 70 (zoals Hey Jude van The Beatles). Dit akkoord vergt wat vingerkracht, maar als je deze eenmaal onder de vingers hebt, is de rest van de akkoorden een eitje!

Opbouw en klank F7 akkoord

Het F7 akkoord bestaat uit een F majeur akkoord met een extra Es noot (vaak als Eb geschreven). Het akkoord is dus opgebouwd uit vier verschillende noten, de F, A, C en Eb. Die Eb die erbij komt zorgt voor een nogal wrange toon, waar je misschien even aan gewend zult moeten raken. Dit komt doordat de Eb eigenlijk niet in de majeur toonladder van F hoort en een zogenaamde ‘blue note’ is, of in muziektermen de ‘mineur 7.’

Vingerzetting voor het F7 akkoord

Per snaar staat van boven naar beneden vermeld op welke fret welke vinger gezet moet worden. Een X geeft aan dat deze snaar niet aangeslagen wordt. Een nul geeft aan dat er een open snaar gespeeld wordt. Geen vinger op die fret dus. Gitaarakkoorden F7 akkoord


F7 akkoord

E- op de eerste fret de wijsvinger (barré)

B- op de eerste fret de wijsvinger (barré)

G- op de tweede fret de middelvinger

D- op de eerste fret de wijsvinger (barré)

A- op de derde fret de ringvinger

E- op de eerste fret de wijsvinger (barré)  Vergeet niet je pols te ontspannen. Pak je de hals van de gitaar krampachtig vast, dan is gitaarspelen geen pretje. Ontspan, en je zult zien dat je vingers veel makkelijker bij de fretten komen!

Geef jezelf de tijd

Het F7 akkoord is een van de moeilijkste akkoorden om te leren voor een beginner, vooral op een akoestische western gitaar. Dit komt doordat de barré met je wijsvinger bij dit akkoord vlakbij de brug van de gitaar zit, waardoor je redelijk hard moet drukken om de snaren naar beneden te krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat je wijsvinger zo dicht mogelijk bij de eerste fret zit en neem genoeg pauzes als je kramp begint te krijgen. Met de tijd zullen je vingers sterker worden en zul je er geen moeite meer mee hebben. Je zult wat tijd nodig hebben om alle tonen helder te laten klinken, vooral de D snaar en de open E snaar. Ga die snaren een voor een na en verzet of draai je wijsvinger zo nodig een beetje tot alle snaren tegelijkertijd helder klinken. Nogmaals, het zal waarschijnlijk even wat tijd kosten, maar als je de F7 onder de knie hebt zijn alle andere barré akkoorden een eitje!

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:


A7 Akkoord gitaar

B7 Akkoord gitaar

C7 Akkoord gitaar

D7 Akkoord gitaar

E7 Akkoord gitaar

G7 Akkoord gitaar

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.


  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:


Reactie plaatsen