A7 Akkoord spelen op je gitaar: Online Muziek Academie
A7 akkoord gitaar

A7 akkoord gitaar

Het A-akkoord is op de gitaar een van de basisakkoorden die je in alle soorten muziek zult terugvinden. Naast het “gewone” A of A majeur akkoord kennen we hierop nog allerlei varianten, die allemaal een ander gevoel aan de klank verlenen. De bekendste hiervan zijn het A mineur of het A7 (“septiem”) akkoord.

Het septiemakkoord

Net als de overige A akkoorden speel je het A7 akkoord op de onderste vijf snaren van je gitaar, waarbij je de lage E snaar niet aanraakt of dempt. Net als bij het A mineur akkoord verander je slechts één vingerzetting in het akkoord, maar uiteraard wel een andere vinger. De meeste tonen blijven hetzelfde, maar door het veranderen van een enkele toon verander je de emotie van het akkoord. Bij een A7 akkoord is dit niet zo “eenvoudig” als bij een mineur akkoord. Daar wordt de klank droeviger, melancholischer. Het septiemakkoord zorgt vooral dat het akkoord harmonischer en ingewikkelder klinkt, om bijvoorbeeld het gevoel bij jazzmuziek extra neer te zetten. Net als bij alle andere oefeningen is het ook hier belangrijk dat je vingernagels goed onderhouden zijn. Dit helpt met het beter pakken van de grepen.

Vingerzetting voor het A7 akkoord

De tabel hieronder geeft aan, hoe de vingerzetting van het A7 akkoord uitziet. De tabel loopt omlaag van hoge E naar lage E. Je ziet per snaar welke vinger je voor welke positie moet gebruiken. Als er een 0 bij de snaar staat, moet je deze snaar open aanslaan. Een X betekent dat je de snaar niet moet aanslaan of moet dempen.Gitaarakkoord A7

A7 akkoord gitaar
E - 0
B - 0
G - Ringvinger op de tweede fret
D - 0
A - Wijsvinger op de tweede fret
E – X

 

Vingerzetting tijdens het gitaar spelen

Ook hier geldt weer dat andere vingerzettingen voor sommigen makkelijker zijn. Dit is echter de meest gebruikelijke methode. Uiteindelijk komt het erop neer dat je de juiste frets indrukt en de juiste tonen al dan niet aanslaat. Heel belangrijk is het om je pols te ontspannen, zodat je de hals niet te hard vastpakt. Dat kan tot een verkrampte hand leiden en zeer onprettig aanvoelen. Ook kom je makkelijker aan de frets omdat je vingers losser zijn. De beste manier om nieuwe akkoorden te oefenen is het spelen van de overgangen naar andere akkoorden. Begin met de overgang naar en van andere A-akkoorden en ga daarna verder met andere akkoorden. Je zult dan al snel merken dat je vingers het akkoord gaan onthouden

Meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden zoals:

 ✓ B7 Akkoord gitaar
C7 Akkoord gitaar
D7 Akkoord gitaar
E7 Akkoord gitaar
F7 Akkoord gitaar
G7 Akkoord gitaar

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Margret
Door

Margret

op 20 Sep 2023

De zevende toon is een fis bij de A akkoord maar waarom sla je die dan niet aan?

Egbert
Door

Egbert

op 11 Nov 2023

De zevende toon in de toonladder van A is, dacht ik, een Gis en niet een Fis

Reactie plaatsen